EDITORIAL// Care este diferența dintre ”lockdown” și ”stare de urgență” în contextul pandemiei COVID-19

1024px red flag OPINII

Coronavirus a luat cu asalt întreaga lume, iar în ultimele luni viețile tuturor s-a schimbat. Auzim peste tot ideea de ”lockdown”, dar ce înseamnă acest termen în contextul pandemiei de COVID-19?! Mulți oameni încurcă starea de urgență cu lockdown-ul, iar din cauza perceperii greșite a acestor două cuvinte, aparent la fel, societatea devine paranoică, iar pe alocuri intră în panică. 

Unele instituții media, duc în eroare cetățenii, folosind cuvântul ”lockdown” împreună cu ”starea de urgență”, iar acest lucru ar putea afecta viziunea clară a cetățenilor asupra restricțiilor.

EDITORIAL// Care este diferența dintre ”lockdown” și ”stare de urgență” în contextul pandemiei COVID-19

Termenul ”lockdown” este definit drept carantină, izolarea la domiciliu și astfel stoparea anumitor activități pe care oamenii le făceau, astfel că și economia va fi la pământ odată cu acest lockdown. Ieșirile din casă în caz de ”lockdown” sunt permise pentru maximum o oră pe zi și numai pentru anumite activități: exerciții fizice, cumpărături de produse de primă necesitate sau pentru a cere sau acorda ajutor unei alte persoane. Restaurantele vor activa doar cu posibilitatea de a efectua livrări la domiciliu, iar manifestațiile de orice tip – sunt interzise total.

Dicţionarul Collins a anunţat că „lockdown” a fost desemnat cuvântul anului 2020, an în care toate marile Guverne ale lumii au încercat să controleze pandemia de coronavirus.  

Potrivit Collins, cuvântul pe care îl defineşte drept „impunerea unor restricţii stricte privind călătoriile, interacţiunea socială şi accesul la spaţiile publice” a fost ales pentru că reprezintă o „experienţă unificatoare pentru miliarde de oameni din întreaga lume”.

Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică, aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale, care se instituie în următoarele situații:

a) iminență a declanșării sau declanșare a unor situații excepționale cu caracter natural, tehnogen sau biologico-social, ceea ce face necesară prevenirea, diminuarea și lichidarea consecințelor acestora;

b) existență a unui pericol pentru securitatea națională sau ordinea constituțională, ceea ce face necesară apărarea statului de drept, menținerea sau restabilirea stării de legalitate.

Starea de urgență se declară prin hotărâre a Parlamentului. În funcție de evoluția situației, Parlamentul poate prelungi durata stării de urgență sau de asediu, poate extinde sau restrânge aria de acțiune a stării de urgență.

Ce prevede starea de urgență?

În această perioadă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
1) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;
2) instituirea unui regim special de circulaţie pe teritoriul ţării;
3) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;
4) stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entităţile;
5) interzicerea desfăşurării adunărilor, manifestaţiilor publice şi a altor acţiuni de masă;
6) dispunerea, la necesitate, a raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;
7) coordonarea activităţii mijloacelor de informare în masă;
8) modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;
9) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;
10) chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;
11) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;
12) efectuarea altor acţiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării şi lichidării consecinţelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Prima dată a fost instituită starea de urgență în Republica Moldova la data 16 martie 2020, atunci când Guvernul Republicii Moldova a cerut Parlamentului instituirea stării de urgență pentru 60 de zile.

În concluzie, LOCKDOWN este o măsură restrictivă severă, strictă și deplină pentru toată țara, pe când STAREA DE URGENȚĂ are măsuri de restricție mai relaxate, cu stabilirea unui regim special pentru toate entitățile, dar pe larg monitorizate de către persoanele responsabile. În ambele cazuri, sunt măsurile impuse pentru a evita răspândirea virusului COVID-19.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:

1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

Vreau să vă amintesc faptul că la data de 31.03.2021, Parlamentul Republicii Moldova a votat Proiectul de Hotărâre privind instituirea Stării de Urgență pe teritoriul Republicii Moldova, fără instituirea unui LOCKDOWN. Astfel, de pe 1 aprilie până pe 30 mai 2021, cetățenii Republicii Moldova vor trebui să respecte anumite reguli obligatorii impuse de CNESP. În cazul în care nu vor fi respectate măsurile de restricție, vor fi aplicate amenzi.

AUTOR: Daniela Croitman

sinteza.org

Lasă un răspuns