VIDEO// Cum arată orașul Nüwa care va fi proiectat pentru viața pe Marte

SCI-TECH

Firma de arhitectură ABIBOO a prezentat proiectul unui oraş pe Marte care ar urma să fie construit începând din 2054. Planul ţine cont de condiţiile propice unei existenţe pe Marte, în care rezidenţii trebuie să fie feriţi de frig extrem, radiaţii şi, totodată, să aibă acces la lumină solară pentru culturi.

În 2100, oraşul ar trebui să devină capabil să susţină rezidenţi permanenţi cu resurse proprii, devenind sustenabil de sine stătător printr-un mediu de existenţă şi de lucru. Numele său, Nüwa, este inspirat de zeiţa din mitologia chineză care a creat umanitatea şi a reparat o gaură în cer după ce stâlpii raiului au fost slăbiţi de o bătălie între zei. Zeiţa a condus Pământul cu fratele său, cel care ar fi inventat vânătoarea, focul şi sistemul de scriere, notează adevărul.ro.

Oraşul Nüwa va fi capitala regiunii Tempe Mensa proiectată pentru o populaţie de 250 000 de oameni care ar trăi în case ridicate pe un versant, în timp ce mega clădiri ar fi săpate în stâncă, iar în subteran ar funcţiona şi sistemele de transport. Energia ar fi obţinută din panouri solare şi culturi ar fi produse la altitudiini mai înalte, unde ar ajunge şi lumină solară. 50% din dieta locuitorilor este estimată a fi asigurată de aceste recolte.

Iniţial, resursele de subzistenţă şi capitalul ar fi transferate de pe Pământ, ca apoi oraşul să descurce cu propriile mijloace, devenind autosuficent şi sustenabil prin mijloace proprii. Pavilioanele masive construite la baza oraşului vor permite interacţiunile între rezidenţi.

Serviciile de transport pentru călătorii de pe Pământ vor fi disponibile la fiecare doi ani şi două luni, când Marte ajunge mai aproape de acesta, iar un bilet va costa 300 000 de dolari americani. O călătorie durează şase luni.

Planeta Marte nu este însă prietenoasă pentru oameni în ceea ce priveşte presiunea atmosferică, iar nivelul de radiaţii este letal, astfel că sunt necesare condiţii controlate. „A trebuit să facem analize ample bazate pe simulări computerizate şi am colaborat cu oameni pe ştiinţă pentru a putea înţelege circumstanţele pe care le-am găsi acolo”, spune fondatorul firmei de arhitectură ABIBOO.

Pe de altă parte, Marte dispune de apă şi dioxid de carbon. „Prezenţa apei este unul dintre cele mai importante avantaje oferite de Marte, întrucât ne ajută să obţinem materiale pentru construcţie. Practic, cu ajutorul apei şi dioxidului de carbon putem genera carbon, deci şi oţel”, explică Muñoz fondatorul firmei.

sinteza.org

Lasă un răspuns