Companiile Moderna și Pfizer au anunțat autoritățile că nu dispun de doze de vaccin pentru Moldova

ACTUAL

Companiile Moderna și Pfizer, care produc vaccinuri anti-COVID-19 au anunțat autoritățile că nu dispun de doze pentru țara noastră. Despre asta a anunțat Ministerul Sănătății într-un document expediat drept răspuns la solicitarea deputatul socialist Vladimir Odnostalco. De cealaltă parte, responsabilii din sănătate susțin că vor achiziționa vaccin prin platforma COVAX.

Potrivit unui document, expediat deputatului PSRM Vladimir Odnostalco de reprezentanții Ministerului Sănătății, producătorul Moderna a informat țara noastră că toate cantitățile de vaccin pentru acest an sunt redistribuite. Este posibilă planificarea livrărilor pentru Republica Moldova doar în primul trimestru al anului viitor. Cât privește, compania Pfizer a comunicat că volumul producției de antidot este insuficient și le-a recomandat autorităților să încerce să procure vaccinul prin intermediul platformei COVAX.

Am încercat să aflăm ce măsuri va întreprinde Ministerul Sănătății pentru a depăși această problemă. Purtătorul de cuvânt al instituției, Cristina Stratulat, ne-a comunicat printr-un mesaj că, în prezent, autoritățile sunt în proces de negociere pentru achiziționarea vaccinurilor, atât Pfizer, Moderna, cât și alte tipuri, prin platforma COVAX. Ea a mai precizat că sunt depuse eforturi considerabile pentru a beneficia de seruri sigure și eficiente.

Între timp, președintele PSRM a anunțat că a discutat, vineri, cu ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, despre termenele de livrare cât mai urgentă în țara noastră a vaccinului rusesc Sputnik V. Igor Dodon a declarat că va discuta, săptămâna viitoare, la Moscova, cu autoritățile ruse despre primirea primului lot de antidot.

sinteza.org

Lasă un răspuns