Wu Lien-teh pe Google, cine este doctorul amintit de Doodle astăzi?

dr. wu lien teh SCI-TECH

Medicul malaezian, care a învins o ciumă în 1910, este inventatorul măștilor chirurgicale pe care le folosim și astăzi.

Astăzi măștile au intrat din păcate în viața noastră de zi cu zi și, potrivit experților, va trebui să trăim cu ele pentru o vreme. Dar acest dispozitiv de protecție nu a existat întotdeauna și utilizarea sa nu a fost întotdeauna obișnuită nici măcar într-un context medical. Unul dintre primii oameni de știință care au înțeles importanța acestui obiect a fost Dr. Wu Lien-teh, a cărui 142 de ani este sărbătorită de Google astăzi cu un doodle.

Din Malaezia în Europa (și înapoi)
Născut într-o familie de imigranți chinezi din Penang, Malaezia la 10 martie 1879, Wu a fost unul dintre primii studenți chinezi care au absolvit Universitatea Cambridge cu o diplomă de medicină. Cariera sa a început în Europa, apoi s-a întors în Malaezia și apoi s-a mutat în China. Numit director adjunct al școlii militare de medicină din Imperiul chinez, în 1910 a fost trimis în Manciuria pentru a studia o boală care pretindea numeroase victime: ciuma pneumonică.

Prima mască și Nobel
Analizând modul în care a avut loc infecția, adică prin aer, Wu Lien-teh a dezvoltat o mască de vată cu multe straturi care a ajutat la reducerea semnificativă a cazurilor. Dispozitivul pe care l-a creat este foarte asemănător cu măștile chirurgicale utilizate astăzi în întreaga lume. În 1915 a fondat prima asociație medicală neguvernamentală și în 1935 a fost primul candidat din Malaezia la Premiul Nobel pentru medicină. La sfârșitul epidemiei, s-a întors în Malaezia unde și-a petrecut restul vieții.

sinteza.org

Lasă un răspuns