EDITORIAL// Cum poate fi imunizată 80 la sută din populația țării, în doar două luni?

profimedia 0557581148 OPINII

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început, ceea ce înseamnă că există posibilitatea să preluăm controlul asupra pandemiei. Această șansă depinde însă de acțiunile pe care le vor întreprinde autoritățile statului în continuare.

Din păcate, dozele de vaccin AstraZeneca, oferite cu titlu gratuit de către România, dar și cele pe care le vom recepționa, în următoarele zile, prin intermediul platformei COVAX, sunt insuficiente pentru a opri răspândirea virusului. Vom reuși să-i protejăm pe lucrătorii medicali, ceea ce este o veste bună, însă majoritatea cetățenilor vor fi în continuare amenințați de COVID-19.

E necesar să asigurăm cu vaccinuri cel puțin 70 la sută din populație pentru a combate pandemia. Iar în acest context, este important ca imunizarea generală să fie desfășurată într-o perioadă scurtă de timp, fără pauze lungi între etapele de vaccinare. În caz contrar, campania de imunizare nu ne va oferi rezultatele pe care le așteptăm.

Ce poate face Guvernul, în acest scop? În primul rând, să nu mizeze doar pe donațiile de vaccinuri, deoarece acestea nu vor acoperi necesitățile populației. Dar să negocieze direct cu producătorii și să achiziționeze cantitățile de vaccin necesare pentru imunizarea populației generale. Așa a procedat statul Israel, care în decurs de două luni a reușit să vaccineze peste 80 la sută din populație şi îşi propune ca scop să ajungă la o rată de vaccinare de 95%.

Nu pun la dubii necesitatea vaccinării și calitatea vaccinului împotriva COVID-19. De aceea, mă voi vaccina, imediat ce voi avea această posibilitate. Am fost afectată de această infecție, și am văzut ce impact grav are asupra organismului. Boala declanșează complicații periculoase pentru viață și greu de tratat. Vaccinul este eficient împotriva acestor complicații. De aceea, încurajez populația să se vaccineze și să respecte măsurile antiepidemice. Numai în acest mod vom combate pandemia.

sinteza.org

Lasă un răspuns