COVID-19: Țara europeană în care toți angajații vor fi testați obligatoriu la fiecare 2 săptămâni

teste covid 768x432 1 EXTERN

Guvernul ceh a ordonat ca întregul personal din toate companiile mijlocii şi mari din ţară să fie testat, obligatoriu, pentru noul coronavirus, relatează marţi dpa și Agerpres.

Guvernul condus de premierul Andrej Babis a adoptat această măsură într-o şedinţă de cabinet desfăşurată luni seara târziu.

Potrivit noii reglementări, circa 2,1 milioane de angajaţi vor trebui să se testeze cel puţin o dată în următoarele două săptămâni, după care urmând să se aplice intervale de testare de o săptămână.

Excepţie de la această testare în masă pot face companiile cu mai puţin de 50 de angajaţi.

Guvernul de la Praga a răspuns astfel apelurilor la a lua măsuri mai ferme împotriva răspândirii noului coronavirus în fabrici şi birouri.

Asociaţia sindicală CMKOS s-a pronunţat pentru declararea unei suspendări obligatorii a activităţii timp de o săptămână în perioada Paştelui, dar ministrul ceh a economiei, Karel Havlicek, a respins vehement ideea. „Nu oprim industria”, a spus acesta.

Participarea la testare este obligatorie, pentru companiile vizate şi angajaţii lor, costul testelor antigen urmând să fie plătite din asigurările de sănătate, dar în mod alternativ vor putea fi utilizate şi autoteste, care vor fi subvenţionate.

Companiile se expun la amenzi drastice dacă nu respectă noua măsură.

Republica Cehă, care are 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat de la începutul pandemiei, acum un an, peste 1,2 milioane de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus şi 20.500 de decese.

sinteza.org

Lasă un răspuns