Care e riscul vostru de a face un melanom și cum să vă examinați alunițele

LIFE

Melanomul este cea mai severă formă de cancer cutanat, totodată fiind unicul cancer care poate fi prevenit. Pe măsura trecerii anilor, în care ne expunem la soare, riscul de a dezvolta un melanom crește. Totuși, chiar dacă nu petrec zile întregi la solar sau la plajă, oricine este supus riscului de a dezvolta un melanom. În cele mai recente postări pe Instagram, specialista în dermatologie, dr. Irina Batîr a explicat care este riscul de a face această formă de cancer, de ce este absolut necesar să atragem atenția formei sau culorii alunițelor, cum să le examinăm, dar și când trebuie să ne adresăm unui specialist. 

Dr. Irina Batîr se arată îngrijorată de faptul că la noi, pacienții nu sunt suficient de informați și ezită să se adreseze specialistului atunci când apare o problemă la nivelul pielii:

„În momentul ce ne apare o formațiune pe piele, dacă am face un consult la medicul dermatolog, am putea depista această leziune într-un stadiu incipient și am putea să o lichidăm sau să facem o incizie chirurgicală la timp pentru a preveni complicațiile sau metastazarea acestei leziuni”.

Care este riscul unei persoane de a dezvolta melanom

„Oricine poate să facă melanom. Orice persoană este în grupa de risc, dar sunt persoane care au un grad de risc mai sporit. Acele persoane au un tip de piele mai deschis, culoarea la păr mai deschisă, care sunt fotosensibile, care nu se bronzează ci deodată se „ard” atunci când se expun la soare. Sunt persoane care au o predispoziție genetică: au multe alunițe pe corp sau au pe cineva în familie care are un istoric de melanom. La fel, sunt persoanele care se expun mult razelor ultraviolete. O cauză pot fi acele arsuri solare pe care le facem până la vârsta de 15 ani, în perioada de adult ar putea fi un trigger de dezvoltare a melanomului”.

Specialista ne mai recomandă să fim mai atenți cu expunerea la soare și să mergem pentru un control profilactic la medicul dermatolog, pentru a face o dermatoscopie informativă și a descoperi în ce grup de risc ne aflăm și dacă alunițele pe care le avem sunt benigne sau au un risc de malignizare.

sinteza.org

Lasă un răspuns