Moldovenii care au muncit legal în Italia şi au revenit acasă, vor putea beneficia de o pensie de la guvernul italian

Basarabenii care au muncit legal în Italia şi au revenit acasă, vor putea beneficia de o pensie de la guvernul italian. Un acord urmează să fie semnat între Republica Moldova şi Republica Italiană.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe pe internet cu diaspora din Italia.În legislaţia Italiei este prevăzut că cetăţenii altor state, care au muncit în peninsula şi au atins vârsta de pensionare apoi s-au întors în ţara de origine, pot solicita pensie de la autorităţile italiene. Cererile se depun si sunt examinate de Institutul Naţional de Asigurări Sociale din Italia.

Acest proces însă urmează a fi simplificat în urma semnării unui acord bilateral în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Republica Italiană. Mai exact, basarabenii vor putea depune actele pentru obţinerea pensiei italiene la oficiile CNAS din Chişinău.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: Suntem foarte aproape de finalizarea negocierilor. După finalizarea negocierilor trebuie să urmeze semnarea şi ratificarea acordului de către Parlamentele ambelor ţări, dar suntem aproape ca acest acord să intre în vigoare. Este o noutate bună, pentru că asta înseamnă, în primul rând că, se va transfera pensia dintr-o ţară în alta şi oamenii vor putea să depună cererea în ţara unde îşi au locul de domiciliu.

Preşedintele Maia Sandu a mai spus că una dintre problemele sesizate de basarabeni stabiliţi în Italia este recunoaşterea diplomelor de studii universitare eliberate de instituţiile de învăţământ din Republica Moldova.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: Sursele noastre spun că se avansează pe acest acord, se lucrează de mult timp la acest acord, de mulţi ani. Şi extisă şanse destul de curând să fie finalizat. E important de spus că acest acord va permite recunoaşterea studiilor, doar pentru cei care urmează să-şi continue studiile în Italia. Deci, pentru cei care vor să lucreze acolo, fără să facă studii în Italia vor trebui să treacă prin procedură complicată de echivalare.

În prezent, în Italia sunt înregistraţi oficial peste 150 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova.

sinteza.org

Lasă un răspuns