Expert: „În statele cu democrații consolidate, deciziile Curții Constituționale nu se pun la îndoială”

curtea constitutionala OPINII

Decizia Curții Constituționale de ieri privind înaintarea de către Președintele țării a candidaturii repetate la funcția de Prim-ministru al țării a Nataliei Gavrilița este una irevocabilă și corectă. Aceasta au constatat participanții la dezbaterea publică organizată de agenția de presă IPN.

Ana Racu, activistă civică, expert ONU, a menționat că alte soluții alternative de a ataca decizia nu există.

„Am mai avut oameni care au avut alte poziții, diametral opuse, dar până la urmă s-au conformat deciziilor. Este bine ca în societate să se discute nu persoana juridică, dar deciziile luate, asta dă speranța dezvoltării unei culturi juridice în țară”, a spus Racu.

La rândul său, expertul în psihologie, jurnalism și comunicare, Zinaida Gribincea a punctat că rămâne de văzut ce vor face liderii politici în continuare.

„În statele cu democrații consolidate, deciziile CCM nu se pun la îndoială. În cazul RM întotdeauna apar anumite interpretări și suspiciuni. CCM a luat o decizie la prima vedere corectă din punct de vedere normativ, rămâne să vedem ce vor întreprinde liderii politici”, a spus Zinaida Gribincea.

Analistul politic, Igor Boțan a spus că Hotărârea CCM este singura soluție corectă.

„Salut decizia CCM. Formal această soluție este impecabilă. Președintele Maia Sandu pornește de la faptul că în RM nu este normală situația și acest lucru l-a confirmat reprezentanții domniei sale la CCM. Ea propune ca cetățenii să dea ultimul răspuns la situația pe care o avem, ori la referendumul de demisie a Președintelui, ori la anticipate. Președintele preferă să se adreseze poporului pentru a soluționa problema. Cea mai mare problemă sunt procedurile constituționale care ne aduc la soluția propusă de dna Președinte”, a spus Igor Boțan.

sinteza.org

Lasă un răspuns