Criza politică din Moldova se acutizează. Cine are de câștigat? Poporul are de pierdut

screenshot 1 720x403 1 OPINII

În Republica Moldova haosul politic a devenit normă, iar asta generează o explozie de prețuri. Poate unii au uitat, dar cu doar câțiva ani în urmă, când Premier era membrul PLDM, Valeriu Streleț, moldovenii au asistat la o explozie a cursului valutar. Mai târziu am aflat că se fura din sistemul bancar mulți bani. Acum asistăm la o explozie a prețului la carburanți.

Dar prețurile majorate la carburanți par să nu intereseze pe nimeni. Tema principală de discuție sunt alegerile anticipate care în principiu nu știm dacă vor schimba ceva. Ceea ce știm cu siguranță la moment este că anticipatele îl vor aduce în Parlament pe Renato Usatîi.

Experții de dreapta, apropiați de Maia Sandu, gen Igor Boțan, explica într-o emisiune că PAS nu are nici o șansă ca în urma unor anticipate să acumuleze 51 de mandate. Ba mai mult, PAS ar avea o comunicare dezastruoasă cu partenerii săi. Iar noi în principiu vedem cum zilnic, experții și presa apropiată de PAS lovește dur în Platforma DA și mai ales în Andrei Năstase.

Curtea Constituțională a spus clar ce trebuie să facă Maia Sandu. Însă președintele a ales să sfideze această Înaltă Curte, de altfel depolitizată și dezoligarhizată, cum ne garanta PAS, Platforma DA și PSRM după detronarea lui Plahotniuc.

Acutizarea crizei politice o favorizează pe Maia Sandu? Până ce, da. Și asta pentru că toată mașinăria de propagandă are grijă să spună oamenilor că de vină sunt doar transfugii din Parlament. Atunci de ce mai avem un președinte ales de popor?

Ei bine, acest președinte ales de popor vrea, probabil, să ajungă până la punctul în care oamenii să creadă că într-adevăr cei din PAS reprezintă salvarea națională. Să presupunem că vor avea loc anticipate, iar PAS va acumula majoritatea și respectiv își va investi propriul Guvern.

Putem intui că primii pași făcuți de un Guvern PAS va fi împrumutarea masivă a țării de pe la Banca Mondială, FMI și alte instituții financiare care urmăresc doar obținerea de profituri financiare.

Nu vreau să cădem pradă a teoriilor conspiraționiste, dar în timp ce poporul are de pierdut din cauza acestei crize politice, cineva din exterior este gata să ne mai împrumute cu câteva miliarde de dolari. Doar copiii și nepoții noștri vor achita aceste datorii. Sau, președintele nostru copii nu are.

Concluziile vă aparțin.

AUTOR: Cătălina Rotaru

sinteza.org

Lasă un răspuns