Moldova ar putea obține dreptul de a exporta în UE carne de pasăre și ouă de categoria B

ECONOMIC

Reprezentanți ai Uniunii Europene vor efectua un audit în Republica Moldova, în luna aprilie a anului curent. Acest audit vine să evalueze controlul sănătății în sectorul produselor de origine animală și posibilității obținerii dreptului de a exporta în UE carnea de pasăre și ouă de categoria B. Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a salutat decizia UE în cadrul unei videoconferințe cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și comisar UE pentru Comerț, transmite IPN.

Potrivit lui Aureliu Ciocoi, o decizie favorabilă exportului acestor produse este așteptată de antreprenorii din Republica Moldova.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, se menționează că cei doi oficiali au discutat despre progresele și provocările ce țin de implementarea Acordului de Asociere, sub aspectul valorificării Zonei de liber schimb complex și cuprinzător, precum și evoluțiile realizării acțiunilor aferente programului de asistență macrofinanciară de urgență a UE, denumit OMNIBUS.

Prim-ministrul Aureliu Ciocoi a abordat și interesul Republicii Moldova de a adera la Zona unică de plăți în euro (SEPA), remarcând beneficiile pe care le va aduce cetățenilor și posibilitățile noi de dezvoltare pentru IMM-uri. De asemenea, interlocutorii au făcut un schimb de opinii și cu privire la perspectivele asigurării unei cooperări mai consolidate a Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, alături de Georgia și Ucraina, această abordare fiind promovată cu scopul de a ajuta accelerarea procesului de integrare europeană în țările asociate.

Comisarul UE pentru comerț a îndemnat autoritățile de la Chișinău să continue implementarea reformelor necesare, acestea fiind, în continuare, o condiție a dialogului și disponibilitatea Uniunii Europene să acorde sprijin pentru Republica Moldova.

sinteza.org

Lasă un răspuns