Dorin Chirtoacă, mesaj emoționant în memoria mamei sale trecute la cele veșnice

ACTUAL

La o săptămână după ce și-a pierdut mama din cauza nemilosului virus, Dorin Chirtoacă a revenit pe pagina sa de facebook cu o postare emoționantă dedicată celei care i-a dat viață. Fostul edil al capitalei a vorbit despre mama sa, Valentina, și povețile pe care le-a învățat de la ea.

„Valentina Chirtoaca – mama care cu pretul vietii sale, a aparat onoarea numelui Ghimpu, demnitatea copiilor sai si a intregii familii.

Din cuvintele mamei, asa cum obisnuia ea sa-mi vorbeasca:

1. “Fiecare om este cu prioritatile sale in viata, in privinta asta putem face doar constatari.”

2. “Chiar daca ceva nu-ti place, nu-ti convine, trebuie sa gasesti modalitatea, cum sa ajungi sa comunici cu omul si sa gasesti numitorul comun.”

3. “Intotdeauna trebuie sa poti raspunde, in primul rand, in fata propriei constiinte. De fiecare data, dupa orice situatie, la sfarsitul fiecarei zile, eu ma intreb de sapte ori – am facut bine sau am facut rau, am facut bine sau am facut rau. Abia dupa asta, merg mai departe.”

4. “Fiecare om este cu masura lui – daca intelege bine, daca nu – nu, si lucrurile raman pe seama lui. Din pacate, nu poti masura cu masura ta, pe toata lumea, pentru ca lumea este diferita si fiecare intelege si face dupa cat il duce mintea si capul, dupa cum are sau nu, obraz si educatie.”

5. “Onoarea numelui tau si demnitatea ta, dar si ale familiei, au fost calcate in picioare pe nedrept, ele trebuie recastigate si restabilite, iata de ce trebuie sa mai fii prezent la evenimente si alegeri, pentru ca de la sine, oamenii nu vor intelege, mai ales cu toata murdaria turnata in capul vostru, de-a lungul anilor, de oponenti, de fel de fel de personaje, de presa, de procuraturi si judecati, pe internet si oriunde.”

6. “Munca ta baiete, fie cea de la primarie, fie cea din ultimii ani, cu investigatiile si dovezile tale, despre furturi si privatizari, facute si prezentate pana in cele mai mici detalii, cum nu a facut-o nimeni, nu este apreciata, din pacate. Ajungem tot la cuvintele bunicii tale Irina (mama mamei), care le spunea in anii ‘90, lui badea Gicu (Gheorghe Ghimpu) si lui Mihaita (Mihai Ghimpu): “Mai baieti, mai baieti, voi chiar nu vedeti ca nu ai cu cine?”

7. “Uite cum e viata asta – cand eram mica si aveam numai cateva luni, pe mama a lovit-o masina, ea nimerind in spital. Tata ma hranea la femeile din sat care mai aveau copii mici, iar o data pe saptamana ma ducea cu caruta in oras, sa ma hraneasca mama la spital, ca ea sa nu piarda laptele. Asta mi-a dat cred si imunitate, pentru ca am fost sanatoasa si eu, si sunteti si voi. Dar iata, acum, imi dau seama, ca toata viata am fost cam asa, batuta de soarta…”

8. “In viata, pentru a nu ajunge prins si macinat de vartejul intrigilor si al vorbelor rele, este bine sa pastrezi distanta fata de cei din jur, dar sa ramai totusi la nivelul de: “Buna ziua si la revedere!”, pentru a nu da, nici motive de cearta. Doar treptat, in timp, poate avea loc a apropiere si o prietenie sincera, fara interese.”

9. “Atunci cand ai o problema este bine sa o studiezi, sa-ti pui intrebari ca sa gasesti raspunsuri, sa nu fii superficial, sa nu te lasi in grija altora, dar sa pui lucrurile cap la cap, si sa cauti sa rezolvi problema, pentru ca inainte de toate celelalte, este logica.”

10. “Orice lucru pe care te apuci sa-l faci, nu trebuie sa-l faci a lehamite. Este bine sa faci cat mai mult, din ceea ce poti, cu mainile proprii. Chiar daca nu ai pregatire, daca te implici, te stradui, iar mainile iti cresc de unde trebuie, atunci iti reuseste. Asta este valabil pornind de la munca din casa, din gradina, de la cladit, muruit si varuit pereti, pana la activitati mai complicate, intelectuale, academice sau de orice fel. Nu exista munca pe care sa nu poti sa o faci, exista doar munca pe care nu vrei sa o faci.”, a menționat în postarea de pe Facebook Dorin Chrtoaca.

sinteza.org

Lasă un răspuns

  1. Maria cobiscan

    E trist când mor mamele…

    Răspunde