Jurnaliștii vor fi vaccinați la etapa a doua de vaccinare, de rând cu polițiștii și angajații ministerelor

jurnalisti 768x432 1 ACTUAL

Jurnaliștii din Republica Moldova ar putea fi vaccinați în mod prioritar la etapa a doua a campaniei naționale de vaccinare anti Covid-19, de rând cu polițiștii, angajații ministerelor, dar și cei ai Președinției, potrivit unui răspuns pe care Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) l-a oferit portalului Media Azi.

Reprezentanții Ministerului au precizat că vaccinarea va avea loc în funcție de stocurile disponibile de vaccin. Anterior, deputații din cadrul Partidului Șor și ai Platformei Pentru Moldova din Parlament au propus ca și ziariștii să fie vaccinați în mod prioritar împotriva Covid-19.

Potrivit aceluiași răspuns, campania națională de vaccinare anti Covid-19 se va derula în trei etape pentru că necesitatea și cererea de vaccin „depășește disponibilitatea acestuia la nivel global, din cauza producerii insuficiente și a cererii mari”.

Astfel, în conformitate cu Planul național de imunizare anti-COVID-19, vaccinarea va derula în felul următor:

Etapa I de disponibilitate foarte limitată a vaccinului (vaccinarea se va efectua la 1-10% din populația totală) pentru distribuția inițială;

Etapa II, pe măsură ce oferta de vaccin crește, dar disponibilitatea rămâne limitată (vaccinarea se va efectua la 11-20% din populația totală a țării);

Etapa III, când oferta de vaccin atinge o disponibilitate moderată (vaccinarea se va efectua la 21-50% din populația totală a țării) și vaccinarea altor categorii din populația generală, care nu au fost acoperite anterior.

Potrivit reprezentanților Ministerului, la prima etapă vor fi vaccinați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare pentru că locul de muncă a personalului medical este catalogat la „categoria de risc foarte înalt”. Profesioniștii din domeniul mass-media vor fi vaccinați în ordine prioritară, la etapa a doua de vaccinare.

sinteza.org

Lasă un răspuns