VIDEO // Strategia României de vaccinare anti COVID19 vs strategia președintelui Maia Sandu

e82789d2 d0b7 4af7 96a3 3f9618194295 ACTUAL

România își propune să vaccineze 60%-70% din populație – în jur de 13 milioane de români – împotriva COVID-19 în primele 6 luni ale campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecţioase la Spitalul Militar Central Carol Davila din București și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a declarat că „dacă vom avea 60-70% din populație imunizată, putem asigura începutul sfârșitului pandemiei. Vom putea să ne întoarcem la viața și normalitatea pe care o știam„.

Însă, președintele Maia Sandu consideră că pentru Republica Moldova, sunt suficiente câteva sute de mii de vaccinuri pentru a asigura începutul sfârșitului pandemiei. Cele 200.000 pe care România le va oferi Republicii Moldova reprezintă numărul necesar de vaccinuri pentru imunizarea a 5,7% din populație.

„Partea bună este totuși că, noi, nu suntem o țară care are nevoie de foarte multe vaccinuri, deși, nu avem nevoie de milioane și milioane. Începem cu câteva sute de mii pentru personalul medical, pentru cei din prima linie, pentru cei ce sunt mai vulnerabili. Sper că în câteva luni să putem accesa aceste vaccine”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cotidianul Live” cu Dorin Galben.

Conform celor declarate de medicul primar boli infecţioase la Spitalul Militar Central Carol Davila din București, pentru a pune bazele sfârșitului pandemiei de COVID, este nevoie ca 60%-70% din populație să fie imunizate, ceea ce rezultă că, numărul populației vaccinate în Republica Moldova trebuie să depășească cifra de 2,1 milioane de cetățeni.

Amintim că, Comisia Europeană negociază intens în vederea creării unui portofoliu diversificat de vaccinuri la prețuri echitabile pentru cetățenii UE. Au fost încheiate contracte cu AstraZeneca (400 de milioane de doze), Sanofi-GSK (300 de milioane de doze), Johnson & Johnson (400 de milioane de doze), BioNTech-Pfizer (600 de milioane de doze), CureVac (405 milioane de doze) și Moderna (160 de milioane de doze). Comisia a încheiat o serie de discuții preliminare cu compania farmaceutică Novavax în vederea achiziționării a până la 200 de milioane de doze.

Așadar, Comisia a asigurat un portofoliu de peste 2 miliarde de doze.

sinteza.org

Lasă un răspuns