PAS solicită cercetarea penală a președintelui în exercițiu Igor Dodon

pas 1280x720 2 POLITIC

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco va depune o sesizare la Procuratura Generală, cu solicitarea ca Igor Dodon să fie cercetat penal, pe motivul „Falsificării rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale”. Într-o postare publicată pe 12 noiembrie pe pagina sa de Facebook, deputatul a menționat că totul depinde de decizia procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Sergiu Litvinenco s-a referit la incidentul din ajun de la Editura „Universul”, unde potrivit reprezentanților PAS, erau tipărite materiale electorale în susținerea lui Igor Dodon, „fără ca cheltuielile să fie indicate”, acuzații pe care reprezentanții staff-ului electoral al președintelui în exercițiu le resping.

„Dincolo de utilizarea resurselor administrative și aplicarea sancțiunii electorale de excludere din cursă, cazul respectiv îl culpabilizează penal nemijlocit pe cetățeanul Igor Dodon. Conform legii, anume candidatul la funcția de președinte este cel ce semnează rapoartele financiare depuse la CEC. Iar deoarece candidatul Igor Dodon a semnat rapoarte care nu corespund realității, rezultă că acesta se face vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art.181/2 alin.(1) din Codul penal”, a scris Litvinenco.

Deputatul PAS a menționat că falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale în intenția de a susbstitui sau a ascunde identitatea donatorilor, volumul mijloacelor acumulate ori destinația sau volumul mijloacelor utilizate se pedepsește cu o amendă între 27 500 și 42 500 de lei sau cu până la 3 ani de închisoare. În ambele cazuri, legislația prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de pînă la 5 ani.

„Întrucât Igor Dodon încă câteva zile mai este președinte al statului, competența în cercetarea acestuia conform art.272 alin.(5) din Codul de procedură penală aparține în exclusivitate procurorului general Alexandru Stoianoglo. Char astăzi voi depune o sesizare în acest sens”, a mai scris Litvinenco.

Menționăm că în calitate de președinte al țării, Igor Dodon beneficiază de imunitate și nu poate fi cercetat penal. La solicitarea procurorului general, parlamentul poate hotărî punerea sub acuzare a președintelui Republicii Moldova, cu votul a cel puțin două treimi din numărul deputaților aleși. Competența de judecată aparține Curții Supreme de Justiție.

Un scandal a izbucnit pe 11 noiembrie la Editura „Universul”, care este o tipografie de stat. Mai mulți deputați PAS au oprit tipărirea unor materiale electorale în susținerea lui Igor Dodon, pe motiv că este vorba despre o fraudă, fiind utilizate resursele publice. Mai mult, în ziare era indicat că au fost scoase la tipar de o tipografie privată.

PAS a cerut CEC să îl tragă răspundere pe Igor Dodon și chiar eliminarea sa din cursa electorală.

Staff-ul electoral al candidatului Dodon susține că nu au fost comise încălcări, iar EditTiparGrup ar fi încheiat un subcontractant cu Editura „Universul”.

sinteza.org

Lasă un răspuns