Deputatul Litvinenco îi va cere Procuraturii să-l cerceteze pe Dodon pentru o posibilă neraportare a cheltuielilor în campanie

bf5b17f8 f9f0 41df 8cf0 de19253ca3ef 1280x720 1 POLITIC

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco susține că se va adresa astăzi Procuraturii Generale pentru a cere cercetarea candidatului Igor Dodon pentru faptul că nu ar fi raportat la Comisia Electorală Centrală cheltuieli pentru un număr mare de ziare de agitație electorală, scoase la tipar la editura de stat „Universul”. Potrivit lui, la CEC nu ar exista un raport care să conțină aceste cheltuieli și susține că legea prevede pedepse pentru asemenea acțiuni.

Conform legii, anume candidatul la funcția de Președinte este cel ce semnează rapoartele financiare depuse la CEC. Iar deoarece candidatul Igor Dodon a semnat rapoarte care nu corespund realității, rezultă că acesta se face vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art.181/2 alin.(1) din Codul penal. Conform acestui articol, falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale în intenția de a subtitui sau a ascunde identitatea donatorilor, volumul mijloacelor acumulate ori destinația sau volumul mijloacelor utilizate, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 de unităţi convenţionale ( de la 27 500 până la 42 500 de lei) sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de pînă la 5 ani”, susține Litvinenco.

Potrivit deputatului, întrucât Igor Dodon este președinte al statului, competența în cercetarea acestuia conform art.272 alin.(5) din Codul de procedură penală aparține în exclusivitate Procurorului general, Alexandru Stoianoglo. „Char astăzi voi depune o sesizare în acest sens”, a precizat deputatul.

De asemenea, ieri, Litvinenco a solicitat șefului interimar al Procuraturii Anticorupție (PA) Iurie Perevoznic formarea unui grup de urmărire penală constituit din procurori, ofițeri ai Centrului Național Anticorupție (CNA) și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), sub conducerea Procuraturii Generale (PG), care să investigheze cazul de la Editura „Universul”, unde s-ar fi tipărit ilegal ziare ale candidatului independent la alegerile prezidențiale susținut de socialiști Igor Dodon.

Iari, stafful candidatului independent la funcția de președinte Igor Dodon a precizat că pliantele electorale sunt achitate din fondul electoral, fapt probat prin contractul existent încheiat cu un agent economic.

Amintim că astăzi a fost depistat un lot impunător de ziare care conțineau agitație electorală în favoarea lui Igor Dodon la editura de stat „Universul”. Pe lotul de ziare tipărite este indicată, însă, o altă editură – SRL „Edit Tipar Grup” și nu este indicată nicăieri editura „Universul”. Deputații PAS bănuiesc că ar fi vorba despre utilizarea abuzivă a resurselor de stat și semnalează că cheltuielile pentru tipărirea acestor ziare nu sunt incluse în rapoartele financiare ale candidatului la CEC.

Pe acest caz, reprezentata cu drept de vot consultativ a candidatei Maiei Sandu la CEC, Olesea Stamate, a depus o sesizare la Comisiei Electorale Centrale prin care îi cere instituției să verifice dacă au fost sau nu declarat cheltuielile pentru tipărirea acestor ziare de către concurentul electoral Igor Dodon. De asemenea, Stamate cere sancționarea candidatului, în cazul în care acestea nu au fost declarate.

sinteza.org

Lasă un răspuns