Noi împuterniciri pentru Consiliul Suprem de Securitate – din organ consultativ devine EXECUTIV

seful statului sa devina presedinte al css POLITIC

Consiliul Suprem de Securitate urmează să fie reformat, din structură cu statut consultativ în „organ central de coordonare și decizie”, iar neexecutarea hotărârilor CSS de către instituțiile responsabile va fi sancționată de Codul Penal cu o amendă de până 47.500 de lei sau cu închisoare de până la un an. În caz de război sau situații de „amenințare la adresa securității naționale” pedeapsa va ajunge și până la cinci ani de pușcărie, scrie Ziua.md, transmite alerta.md

Noile norme se regăsesc într-un proiect inițiat de deputatul PAS, șeful Comisiei parlamentare pentru securitate, Lilian Carp, document ce urmează să fie supus miercuri, 7 mai, consultărilor publice.

În proiect este subliniat factul că actuala legislație nu reglementează suficient atribuțiile CSS în procesul de „coordonare interinstituțională” pe timp de pace.

„CSS nu dispune de competențe care să îi permită exercitarea eficientă a funcției de sprijin pentru Președintele Republicii Moldova. În special, cadrul legal existent nu prevede obligativitatea implementării deciziilor sau priorităților stabilite în cadrul CSS de către autoritățile și instituțiile competente, ceea ce limitează eficiența practică a acestui mecanism de coordonare strategică în domeniul securității naționale”, se arată în argumentările autorului.

În aceste condiții, se propune instituirea Consiliului Suprem de Securitate ca organ central de coordonare și decizie, iar șeful statului să devină „președinte al CSS”. „Această formulare întărește rolul Președintelui Republicii Moldova ca lider al sistemului de securitate și garantează unitatea viziunii politice și strategice în conducerea CSS”, se precizează în document.

De asemenea, deciziile CSS vor avea caracter obligatoriu.

„CSS devine autoritate strategică intersectorială, ale cărei decizii sunt obligatorii pentru instituțiile din sistemul de securitate. Se păstrează respectul față de principiile legalității și al separației puterilor în stat, prin precizarea expresă a „limitării competențelor stabilite prin legislație”. Această formulare evită derapajele de la controlul democratic și consolidează caracterul normativ rațional al deciziilor CSS”, se mai arată în proiect.

sinteza.org

Lasă un răspuns