Escrocherie cu criptovalută cu un prejudiciu de circa 7 milioane de lei – destructurată de ofițerii INI și procurorii PCCOCS

escrocherie cu criptovaluta ACTUAL

Ofițerii Direcției Combaterea criminalității organizate și cei ai Direcției urmărire penală a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, au reținut patru bărbați și o femeie care au lipsit de aproximativ 7 milioane lei mai mulți vârstnici ademeniți „să investească” în criptomonede.

Primele din cele nouă victime cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani au fost înșelate începând din 2023. Persoanele înșelate sunt din Edineț, Orhei, Ialoveni, Căușeni și Cahul și au fost convinse de către bănuiți să investească sume de peste 10.000 lei, în mai multe tranșe.

În schimb, aceștia le promiteau că vor câștiga mulți mai bani (în funcție de creșterea sau scăderea bursei de valori).

Cei patru bărbați bănuiți din Cahul, Căușeni, Ceadâr-Lunga și Edinet cu vârste cuprinse între 19 și 43 de ani creau conturi bancare și găseau prin comunicare pe aplicațiile Whatsapp și Telegram „investitorii” pe care-i convingeau să depună sume de bani. La rândul ei, femeia bănuită cu vârsta de 43 de ani (care este și concubina liderului grupului criminal organizat, anunțat în căutare prin Interpol), avea rolul de curier – primea banii de la victime.

Astfel, bănuiții profitau de vulnerabilitatea acestora și lipsa de informare pentru a fi duse cu ușurință în eroare, ulterior aceștia extrăgeau de la bancomate banii depuși de către victime. Mai apoi, atunci când „investitorii” își cereau profitul promis, bănuiții le cereau alte sume de bani, ca și „comision” pentru extragerea banilor investiți.

În final, banii erau convertiți în criptovalută de către un suspect de 22 de ani.

Prin urmare, persoanele care au investit inclusiv din bani împrumutați au fost înșelate în total cu 385.000 lei, 360.000 dolari și 30.000 euro (sau aproximativ 7 milioane lei).

În urma măsurilor de investigație și a probelor acumulate în cadrul urmăririi penale, oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliile suspecților, unde au fost depistate și ridicate mai multe probe relevante pentru cauza penală: mai multe telefoane mobile și carduri bancare, un aparat pentru numărarea bancnotelor, cartele telefonice, extrase ale transferurilor bancare, înscrisuri de ciornă, precum și suporturi de stocare a informației.

Urmărirea penală continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

sinteza.org

Lasă un răspuns