Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a avut o întrevedere oficială la Washington cu premierul Italiei, Giorgia Meloni. Întâlnirea a avut loc în contextul unor tensiuni internaționale majore și a vizat teme precum conflictul din Ucraina, relațiile comerciale dintre SUA și Uniunea Europeană, și cooperarea în cadrul NATO, scrie Telegraph, transmite alerta.md.
În declarațiile făcute după discuții, Donald Trump a reiterat apelul său pentru încheierea rapidă a războiului din Ucraina, dar și-a exprimat nemulțumirea față de conducerea ucraineană. „Ne dorim să se termine războiul, dar nu sunt deloc mulțumit de felul în care Zelenski gestionează situația. Lucrurile puteau fi tratate altfel”, a spus președintele SUA, subliniind că Washingtonul a transmis deja o propunere clară de pace și că „acum lumea civilizată așteaptă un răspuns din partea Rusiei”.
Premierul Giorgia Meloni a declarat, la rândul său, că Italia este „pregătită să contribuie la orice efort serios pentru obținerea păcii” și că sprijină inițiativele menite să pună capăt suferinței populației civile.
Pe agenda discuțiilor s-au aflat și relațiile comerciale dintre SUA și Uniunea Europeană. Trump s-a arătat optimist privind posibilitatea unui acord și a declarat: „Sunt 100% sigur că vom ajunge la o înțelegere. Nu ne grăbim, pentru că avem ceea ce toți își doresc”. Meloni a pledat pentru „eliminarea reciprocă a tarifelor” și a cerut o abordare „corectă și pragmatică”.
În privința NATO, liderul american a reluat solicitarea ca toate statele membre să respecte angajamentul de a aloca minimum 2% din PIB pentru apărare. „Italia nu a atins încă acel prag, dar vedem progrese și voință politică”, a menționat Trump. Meloni a confirmat că guvernul de la Roma va continua investițiile în apărare și va colabora strâns cu aliații transatlantici.
La finalul întrevederii, Giorgia Meloni l-a invitat oficial pe Donald Trump la Roma. Președintele american a acceptat invitația și a anunțat că intenționează să continue consultările cu liderii europeni „pentru o Europă mai sigură și o economie comună mai puternică”.