Astăzi, creştinii ortodocşi sărbătoresc ziua Sfântului Vasile cel Mare și Anul Nou pe vechi

anul nou pe vechi ACTUAL

Creştinii ortodocşi marchează, astăzi, trei sărbători concomitent: Tăierea împrejur a Domnului, Sfântul Vasile cel Mare şi Anul Nou pe stil vechi.

Sfântul Vasile a fost binecuvântat de Dumnezeu să fie un înainte-văzător. În tradiția creştină se spune că pruncul Vasile a uimit prin unele gesturi: când atingea plantele ofilite, acestea se înviorau, iar atunci când mângâia animalele bolnave, acestea se însănătoşeau. A studiat la cele mai importante instituţii de învăţământ din acele timpuri din Cezareea, Constantinopol şi la cea mai importantă academie din Atena.

În tradiţia populară, se spune că Sfântul Vasile s-a rugat la Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. Din acest motiv, pe 14 ianuarie există obiceiul de a ura. 

Sfântul Vasile a acordat o mare atenție păturii sociale sărace, venind în ajutorul acesteia prin remarcabile acte de caritate. Este cel dintâi ierarh care a întemeiat, pe lângă Biserică, azile și spitale.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Vasile

Este bine ca prima persoană care îţi intră în casă de Sfantul Vasile să fie un bărbat. Mai mult de atât, în funcţie de situaţia materială a persoanei, se spune că aşa va fi şi următorul an. Tradiţia populară spune că de Anul Nou se înnoiesc toate şi de aceea oamenii trebuie ca în prima zi din an să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.

În ziua de Sfantul Vasile este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar şi să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. 

În timpurile grele pentru biserică el s-a dovedit a fi un apărător înflăcărat al credinţei ortodoxe. Prin post şi rugăciune neîncetată, el a dobândit harul clarviziunii şi puterea de a face minuni. Se spune că Sfântul Vasile a vinedcat miraculoas foarte mulţi oameni.

În ajunul Anului Nou pe stil vechi şi a zilei Sfântului Vasile, în Moldova se merge, conform tradiţiei, cu “Pluguşorul”, pentru a le ura gospodarilor din sate la mulţi ani. De la străvechiul obicei de a duce plugul după sine au rămas atributele pluguşorului de azi: biciul, clopoţeii şi toba. Urătorii merg prin sat împreună cu mascaţii şi joacă “Malanca” – o dramă populară, a cărei denumire vine la numele unei fete, ce i-a salvat pe oşteni de turci.

În prima dimineaţă a Anului Nou se merge prin case cu “Sorcova” – un ram de pom fructifer împodobit. Gazdele erau atinse cu această sorcovă, în timp ce erau uraţi de sănătate şi belşug. Gospodarii erau semănaţi cu grăunţe, pentru ca Noul An să fie unul cât mai bun. Multe din aceste tradiţii s-au păstrat şi se respectă şi astăzi.

Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.

sinteza.org

Lasă un răspuns