Dorin Recean: „Avem obligația să asigurăm cetățenii Republicii Moldova cu cel mai ieftin gaz care există pe piață și asta vom face”

dorin recean POLITIC

Republica Moldova are constituite stocuri de gaze pentru asigurarea consumului până la sfârșitul acestui an, iar până la final de noiembrie vom avea și stocurile necesare pentru consumul din ianuarie.

Precizările au fost făcute de premierul Dorin Recean, care a dat asigurări că cetățenii vor fi asigurați atât cu gaze naturale, cât și cu energie electrică în sezonul rece, transmite MOLDPRES.

Vom avea gaze naturale și energie. Republica Moldova deja are constituite stocurile până la sfârșit de an, iar până la sfârșitul acestei luni vom avea și stocurile necesare pentru consumul din ianuarie”, a spus Dorin Recean. 

În ceea ce privește prețul gazului, premierul a afirmat că autoritățile au obligația de a asigura cetățenii Republicii Moldova cu cel mai ieftin gaz care există pe piață. Potrivit oficialului, la această etapă gazul rusesc nu este cel mai ieftin de pe piață. Dorin Recean a menționat că Energocom, Moldovagaz și Ministerul Energiei vor face publică o analiză exactă și vor prezenta toate tranzacțiile care au avut loc și deciziile care au fost luate în ceea ce privește procurarea gazelor naturale, pentru a exista claritate în acest sens.

Șeful Cabinetului de miniștri a venit cu detalii și despre invitația primită de ministrul Energiei, Victor Parlicov de a merge la Sankt Petersburg pentru discuții cu Gazprom. Oficialul a declarat că în timpul vizitei urmează a fi discutate aspecte legate de livrarea gazelor în regiunea transnistreană și aprobarea noii conduceri a întreprinderii Moldovagaz.

Este un subiect foarte serios legat de tranzitul gazelor pentru regiunea transnistreană. Și în general livrările către regiunea transnistreană, pentru că dincolo de orice, acolo trăiesc cetățenii Republicii Moldova. Indirect, avem responsabilitate pentru care sunt condițiile de trai acolo. Mai mult ca atât, malul drept are tarifele la energie electrică la nivelul pe care îl avem în virtutea faptului că există acest tranzit de gaze naturale către regiunea transnistreană și corespunzător acolo trebuie să discutăm acest lucru. (…) Este important să meargă domnul Parlicov. Va mai merge directorul interimar al Moldovagaz, dar și noul director desemnat al Moldovagaz, selectat în rezultatul concursului, pentru că Consiliul de observatori, care este controlat în esență de Gazprom, încă nu l-a aprobat”, a specificat Dorin Recean. 

Ministerul Energiei a pregătit un plan de iarnă cu 44 de măsuri, aplicabile aprovizionării cu energie și gaze în timpul sezonului rece. Planul prevede, de asemenea, două scenarii majore, unul dintre acestea fiind refuzul Gazprom de a livra gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina la 1 ianuarie 2025.

sinteza.org

Lasă un răspuns