Preţul lemnului de foc în actualul sezon de încălzire variază faţă de sezonul rece 2023, mai scump fiind în special lemnul de duritate mare, transmite MOLDPRES.
Astfel, în această toamnă, costurile lemnului pentru sezonul de încălzire variază între 370 și 1250 de lei pe metru ster, în funcție de tipul de lemn și de zona de proveniență. Lemnul de duritate mare se vinde între 750 și 1250 de lei pe metru ster, iar cel de duritate mică între 370 și 750 de lei, potrivit declaraţiei directorului Agenţia Moldsilva, Victor Durbalăla, făcută la o emisiune.
Pentru comparaţie, în anul trecut, prețul de vânzare a lemnului de specii tari s-a situat între 550 lei și 875 de lei per metru ster. Pentru lemnul moale, prețurile au fost între 350 și 475 de lei per metru ster. Întreprinderile silvice au vândut lemn doar gospodăriilor casnice și instituțiilor publice, în special celor de învățământ. Agenții economici nu au putut cumpăra de la Moldsilva lemn de foc pentru comercializare.
Victor Durbală a îndemnat cetățenii să se adreseze direct întreprinderilor silvice pentru a achiziționa lemn și a precizat că există suficiente stocuri pentru a acoperi necesitățile de încălzire pe parcursul întregului sezon rece.
„Stocurile de lemn disponibile sunt de peste 91.000 de metri steri, iar până la sfârșitul anului se estimează încă 100.000 de metri steri. Aceste cantități sunt suficiente pentru a acoperi necesitățile de încălzire ale populației în această iarnă. Îndemnăm cetățenii să se adreseze întreprinderilor silvice pentru a achiziționa lemn. Prețurile variază în funcție de tipul de lemn și de zona în care se află întreprinderea silvică. Astfel, lemnul de soi tare costă între 750 și 1250 de lei pe metru ster, în timp ce lemnul de soi moale este disponibil la prețuri între 370 și 750 de lei pe metru ster. Prețurile exacte depind de fiecare întreprindere sau entitate silvică în parte, iar acestea pot fluctua în funcție de specie și localitate”, potrivit sursei citate.
Pentru conformitate, reporterul MOLDPRES a contactat câţiva comercianţi de lemn de foc, care au afişat anunţuri de vânzare pe reţele de socializare, declaraţi privaţi, şi care au anunţat preţuri la lemn nu mai mici de 1500 de lei pentru un metru cub, o condiţie a transportării fiind achiziţionarea a nu mai puţin de cinci metri cubi.
Potrivit regulamentelor de rigoare, livrările de lemn de la întreprinderile silvice către casele oamenilor trebuie să aibă loc doar în timpul zilei, iar transportatorii trebuie să dispună de facturi fiscale pe numele proprietarilor de gospodării casnice, care au cumpărat lemnul, cu indicarea volumului transportat. Conform legislației, defrișările ilegale se sancționează cu amendă de până la 5.000 de lei pentru persoane fizice, iar dacă responsabilă de acțiuni se face o persoană juridică, aceasta va plăti până la 25.000 de lei amendă.