Președinta CA, Liliana Vițu – la sesiunea de screening explicativ aferent Capitolului 23 „Justiție și Drepturi Fundamentale”

liliana vitu la sesiunea de screening POLITIC

Președinta Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu, a participat la sesiunea de screening bilateral aferent Capitolului 23 „Justiție și Drepturi Fundamentale”. Întrunirea s-a desfășurat la Bruxelles (Regatul Belgiei), pe 16 octombrie curent, și a reunit reprezentanți ai Ministerului Justiției, Oficiului Avocatului Poporului, Consiliului pentru Egalitate, Centrului pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal etc.

Runda de screening a fost dedicată evaluării legislației autohtone cu privire la blocul Drepturi Fundamentale, printre subiectele discutate regăsindu-se: cadrul legal național; prevenirea torturii, relelor tratamente și sistemul penitenciar; libertatea gândirii, conștiinței și religiei; măsurile de combatere a xenofobiei, rasismului și crimelor de prejudecată; drepturile copilului; libertatea de exprimare, media și pluralism;  libertatea de întrunire și asociere; drepturile procedurale ale victimelor și a persoanelor acuzate; protecția datelor cu caracter personal; nediscriminarea; egalitatea de gen și violența împotriva femeilor.

Președinta CA s-a expus în detaliu asupra acțiunilor întreprinse de autoritatea de reglementare în vederea garantării interesului public în sectorul audiovizualului; progreselor înregistrate la capitolul asigurării unui pluralism media intern și extern autentic; nivelului de armonizare a legislației interne din domeniul audiovizualului cu actele normative relevante adoptate la nivel european; provocărilor întâmpinate pe parcursul transpunerii în plan național a standardelor și bunelor practici preluate de la autoritățile partenere din spațiul comunitar.

Sesiunea a făcut parte dintr-un proces amplu de pregătire, care a început cu simulări interne desfășurate pe parcursul mai multor săptămâni. În urma screening-ului explicativ, vor fi planificate întâlniri bilaterale, care se vor finaliza cu elaborarea raportului de screening.

Amintim că pe 27 septembrie curent, Liliana Vițu a participat la sesiunea de screening bilateral aferent Clusterului 1, secțiunea „Funcționarea Instituțiilor Democratice – Media în Alegeri”.

sinteza.org

Lasă un răspuns