Ministerul Mediului a început inventarierea lacurilor din țară în contextul ploilor puternice din ultima perioadă

inventarierea lacurilor ACTUAL

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a convocat instituțiile din subordine, reprezentanți ai administrației publice locale și raionale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/, dar și specialiști în construcții hidrotehnice, pentru a stabili planul de acțiuni privind demararea procesului de inventariere a lacurilor și barajelor din țară, dar și exploatarea acestora conform normelor și regulamentelor în vigoare, transmite MOLDPRES.

Acțiunea are loc după ce premierul Dorin Recean a solicitat inventarierea lacurilor de acumulare și a barajelor de protecție, urmare a fenomenelor extreme din ultima perioadă. 

Prima vizită de inspecție a avut loc la lacul de acumulare din comuna Mingir, raionul Hâncești. În urma acesteia, au fost depistate o serie de nereguli, inclusiv depășirea termenului de exploatare a barajului, întreținerea neconformă a construcției hidrotehnice și înnămolirea iazului. Discuțiile cu specialiștii au scos la iveală și alte probleme des întâlnite în gestionarea lacurilor, cum ar fi: nerespectarea regulamentului de exploatare a lacului, blocarea evacuatoarelor de ape mari sau evacuarea apei fără permisiune.

În aceste condiții, ministrul Mediului a dispus ca Agenția Apele Moldovei să creeze un grup de lucru care să efectueze procesul de inventariere în regim de urgență a lacurilor din țară, începând cu cele mai mari, care depășesc suprafața de 35 ha sau care au un volum ce depășește 500 mii m3. Totodată, Inspectoratul pentru Protecția Mediului va intensifica controalele și va verifica existența și respectarea regulamentului de exploatare. 

Totodată, proprietarii de lacuri vor fi obligați să efectueze regulat expertiza tehnică a barajului în funcție de mărimea și volumul lacului de acumulare, iar evacuarea apelor din bazinele acvatice va putea fi efectuată în strictă coordonare cu IGSU și Agenția Apele Moldovei.

Ministerul Mediului a anunțat că va promova un proiect de lege cu privire la siguranța infrastructurii hidrotehnice, care va asigura o evidență a construcțiilor hidrotehnice și va prevedea autorizarea utilizării în siguranță a barajelor, indiferent de proprietar. 

În același timp, ministrul Mediului a solicitat ca arendașii și proprietarii de baraje și lacuri de acumulare, care nu se conformează cerințelor de exploatare, să le fie reziliate contractele de arendă și, după caz, să fie expropriați. Ministerul Mediului a precizat că măsura este necesară pentru ca statul să poată asigura efectuarea lucrărilor de întreținere a lacurilor și barajelor, sporind astfel siguranța cetățenilor în cazul unor eventuale calamități naturale.

Conform datelor ultimei inventarieri, efectuate în anul 2019, prezentate de Agenția Apele Moldovei, pe întreg teritoriul țării sunt 6763 de lacuri, care sumar constituie 42 mii ha, dintre care doar 951 dispun de regulamente de exploatare.

sinteza.org

Lasă un răspuns