REFERENDUM 2024// Ex-ministrul de Externe Nicu Popescu: „Acum e momentul să ne mobilizăm, să fim hotărâți și să definitivăm pentru totdeauna drumul nostru european”

ex ministrul de externe POLITIC

Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Rezultatele plebiscitului vor constitui temei, în cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât dezideratul integrării europene să fie obligatoriu pentru toate guvernările ce vor urma.

Ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, consideră că anume acum este momentul potrivit pentru a decide viitorul european al Republicii Moldova. Fostul dmnitar îndeamnă oamenii să participe la referendum și a pregătit și un răspuns pentru cei care susțin că „nu acum” este momentul potrivit pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, informează MOLDPRES.

Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene (2021-2024): „Pe măsură ce ne apropiem de referendumul din 20 octombrie, apar voci care spun că „nu e momentul potrivit”. Pentru ei am o singură întrebare: când va fi momentul potrivit? Moldova a ratat deja prea multe șanse și oportunități. Nu ne mai putem permitem să repetăm greșelile trecutului, mai ales acum, când avem deschiderea internațională și lideri care pun pe primul loc interesele țării noastre.

Despre integrarea europeană se vorbește de zeci de ani, dar mereu am pierdut trenuri – în 2004, după 2010 și apoi în 2016. Acum, însă, avem o fereastră rară de oportunitate, atât pe plan intern, cât și regional. Acum e momentul să ne mobilizăm, să fim hotărâți și să definitivăm pentru totdeauna drumul nostru european. Oportunități ca aceasta apar rar, și dacă va mai fi una, nu va fi prea curând.

Cei care afirmă că „nu e momentul” probabil urmăresc interese care nu au legătură cu binele cetățenilor. A spune „nu acum” înseamnă a respinge aderarea la Uniunea Europeană, a spune „nu” păcii, prosperității și unui viitor sigur pentru țară. În contextul geopolitic actual, mult prea periculos, nu ne putem permite să oferim timp și oportunități celor care vor să ne întoarcă în trecut.

De aceea, îndemn pe toți să ne unim forțele, să nu ne lăsăm influențați și să nu ratăm această șansă unică!”, a notat Nicu Popescu într-o postare pe contul său de Facebook.

sinteza.org

Lasă un răspuns