Semnele ascunse ale infertilității pe care orice cuplu trebuie să le știe

cuplu SĂNĂTATE

Incapacitatea unui cuplu de a concepe după un an de relații sexuale regulate, neprotejate se numește infertilitate. În cazul femeilor de peste 35 de ani, această perioadă este redusă la șase luni. 

Infertilitatea poate afecta atât bărbații, cât și femeile și poate avea diverse cauze, cum ar fi dezechilibre hormonale, probleme anatomice, boli sau stiluri de viață nesănătoase. Infertilitatea poate fi primară, atunci când cuplul nu a reușit niciodată să conceapă, sau secundară, când cuplul a conceput anterior, dar nu mai poate avea copii ulterior. Discutăm în acest articol despre semnele de infertilitate, cum se face un test de fertilitate pentru bărbați și un test de fertilitate pentru femei și cum se poate preveni infertilitatea.

Semne de infertilitate

Principalul simptom al infertilității este imposibilitatea femeii de a rămâne însărcinată. Este posibil să nu existe alte simptome evidente. Menstruațiile neregulate sau absente ori, în unele cazuri, unele semne ale unor probleme hormonale, cum ar fi modificări în creșterea părului sau în funcția sexuală sunt semne precoce destul de frecvente și destul de surprinzătoare ale infertilității.

Încerci să rămâi însărcinată de mai bine de 6 luni – 1 an

Acesta este intervalul de timp pe care femeile ar trebui să și-l acorde, înainte de a discuta problemele legate de fertilitate cu medicul lor ginecolog. Femeilor cu vârsta sub 35 de ani experții le recomandă să mai încerce aproximativ un an să aibă act sexual neprotejat, cu contact sexual în perioada propice a lunii („fereastra fertilă”), înainte de a încerca orice tratament sau testare pentru infertilitate. Femeile cu vârsta peste 40 de ani ar trebui să consulte un medic ginecolog în cel mai scurt timp dacă își doresc să rămână însărcinate.

Nu știi când trebuie să îți vină menstruația

În medie, lungimea unui ciclu menstrual este de 28 de zile, cu toate că și intervalul cuprins între 21 și 35 de zile este considerat normal. Micile fluctuații de la o lună la alta sunt un lucru pe care îl poți observa, dar dacă menstruațiile tale sunt atât de neregulate, încât nici nu mai încerci să le urmărești, acest aspect ar putea indica o problemă în ceea ce privește producția de ovule sau chiar o problemă în privința ovulației. Potrivit specialiștilor, afectarea ovulației este responsabilă pentru infertilitate în aproape 25% dintre cazurile cuplurilor infertile.

Ai menstruații foarte abundente

Anumite afecțiuni, precum problemele glandei tiroide sau bolile renale pot cauza sângerări menstruale excesive, la fel și unele medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele sau anticoagulantele.

De asemenea, motivul unei menstruații foarte abundente ar putea fi și o afecțiune care are legătură cu infertilitatea. De exemplu, dacă ovarele nu eliberează un ovul, se declanșează o reacție în lanț: corpul secretă mai puțin progesteron, hormonii suferă un dezechilibru, iar mucoasa uterului se dezvoltă mai mult decât ar trebui, iar în acest fel apar sângerări abundente în timpul menstruației.

Ai dureri menstruale foarte mari

Pentru unele femei, apariția menstruației este anticipată prin dureri mai ușoare sau mai accentuate, dar nu se compară cu durerea pelvină și cu crampele severe asociate cu endometrioza. Acest gen de durere poate să debuteze înainte de menstruație și se poate întinde pe câteva zile în timpul menstruației. Durerea este resimțită în zona lombară și poate cauza și durere abdominală, care poate deveni mai severă în timp.

Nu ai menstruație

Nu este neobișnuit ca femeile să aibă o lună fără menstruație, din când în când. Factori precum stresul excesiv sau antrenamentele fizice grele pot face ca menstruația să dispară temporar, dar dacă nu ai avut menstruație de câteva luni, este timpul să îți verifici fertilitatea.

Ai fluctuații hormonale neobișnuite

Semnele fluctuațiilor hormonale la femei ar putea indica potențiale probleme cu fertilitatea. De aceea, discută cu medicul tău, dacă ai observat:

  • probleme cu pielea;
  • apetit sexual redus;
  • creșterea excesivă a părului facial;
  • subțierea firului de păr;
  • creșterea în greutate.

Acneea de pe față seamănă cu cea a unui adolescent

Acneea subită, care pare ieșită de sub control, ar putea fi pusă pe seama fluctuațiilor hormonale, care apar în timpul ciclului tău menstrual sau din cauza menopauzei, ori pe seama stresului sau a unor efecte adverse ale medicamentelor. Totodată, acneea ar putea fi un semn al sindromului ovarelor polichistice, care reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale ciclurilor neregulate și a infertilității legate de ovulație. 

Simți durere în timpul sexului

Unele femei experimentează relații intime dureroase întreaga viață, așa că s-au convins că este ceva normal, însă acest fapt poate fi legat de probleme hormonale, precum endometrioza sau de alte afecțiuni care stau la baza infertilității sau care pot contribui la această problemă.

Scrotul partenerului este umflat

Cum am discutat, infertilitatea nu se rezumă doar la femei. Varicocelul este una dintre aceste probleme pe care le pot avea bărbații și apare atunci când venele care duc la testicul devin din ce în ce mai mari, în mod similar cu venele varicoase, pe care femeile le dezvoltă pe picioare.

Este posibil ca scrotul să se umfle și să formeze o masă neobișnuită, cu vene „răsucite” la suprafață. Afecțiunea aceasta poate să scadă calitatea spermei, precum și cantitatea pe care o produc testiculele, iar din această cauză este afectată fertilitatea bărbatului.

Mai mult decât atât, în cazul infertilității la bărbați, aceasta poate fi semnalată și de:

  • modificări ale dorinței sexuale;
  • durerea sau umflarea testiculului; 
  • probleme în menținerea erecției;
  • probleme legate de ejaculare – incapacitatea de a ejacula este un semn că ar putea fi timpul să discuți cu un medic;
  • testicule mici, tari.

Ai multe kilograme în plus

A fi supraponderal sau subponderal poate duce la probleme de concepție. De fapt, se crede că obezitatea este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității care poate fi prevenită. Cercetările au descoperit că pierderea cu 5% până la 10% din greutatea corporală poate declanșa ovulația pentru femeile cu obezitate.

A fi supraponderal sau subponderal poate avea, de asemenea, un efect negativ asupra fertilității masculine. Cercetările au constatat că bărbații obezi au un nivel mai scăzut de testosteron și un număr mai mic de spermatozoizi.

Test fertilitate femei și test fertilitate bărbați

Testele de fertilitate pentru femei și bărbați sunt proceduri utilizate pentru a evalua capacitatea de reproducere a unui cuplu. Aceste teste ajută medicii să identifice cauzele potențiale ale infertilității și să recomande tratamente adecvate.

Un test de fertilitate pentru femei evaluează funcționarea sistemului reproducător, inclusiv ovarele, trompele uterine și uterul. Medicul va analiza istoricul menstrual, medical, chirurgical și familial al pacientei. Un examen fizic și ginecologic poate ajuta la detectarea problemelor anatomice sau afecțiunilor care pot afecta fertilitatea. 

Se pot folosi teste la domiciliu pentru a detecta creșterea hormonului luteinizant (LH) din urină, care indică ovulația, iar un test de sânge măsoară nivelul progesteronului pentru a confirma dacă ovulația a avut loc. Se poate face și test de sânge pentru hormonii reproductivi: FSH-ul (hormonul foliculostimulant), testat în ziua a 3-a a ciclului menstrual, poate indica rezervele ovariene, LH-ul (hormonul luteinizant) – dacă nivelurile sunt crescute acest aspect poate sugera probleme de ovulație, estradiolul, măsurat pentru a evalua funcția ovariană și AMH-ul (hormonul anti-müllerian), testat pentru a afla rezervele ovariene și a estima fertilitatea pe termen lung.

O ecografie transvaginală oferă o imagine detaliată a ovarelor și a uterului pentru a detecta eventualele chisturi, fibroame sau alte anomalii anatomice care ar putea să împiedice concepția. Histerosalpingografia este un test radiologic prin care se injectează o substanță de contrast în uter și trompe pentru a verifica dacă acestea sunt permeabile. Acesta poate ajuta la identificarea blocajelor în trompele uterine.

În ce privește un test de fertilitate pentru bărbați, medicul va discuta istoricul medical și va efectua un examen fizic pentru a identifica eventualele probleme de sănătate sau factori care pot afecta fertilitatea (de exemplu, infecții, varicocel, traumatisme). Analiza spermei (spermograma) este testul principal pentru evaluarea fertilității masculine și presupune colectarea unei probe de spermă, care este analizată în laborator pentru a măsura: numărul de spermatozoizi, mobilitatea acestora, morfologia și volumul și consistența lichidului seminal. 

O ecografie a scrotului ajută la detectarea eventualelor probleme anatomice, cum ar fi varicocelul (vene dilatate în scrot) sau alte anomalii ale organelor reproductive. Se pot efectua teste pentru a verifica infecții care pot afecta fertilitatea, cum ar fi infecțiile cu transmitere sexuală. În cazul suspiciunii de infertilitate cauzată de factori genetici, pot fi recomandate teste genetice pentru a identifica mutații sau anomalii cromozomiale care afectează fertilitatea. 

Prevenire infertilitate 

  • Mențineți-vă amândoi la o greutate normală, deși mai ales femeile supraponderale și cele subponderale prezintă un risc crescut de tulburări de ovulație.
  • Renunțați la fumat, pentru că tutunul are multiple efecte negative asupra fertilității, atât la femei, cât și în cazul bărbaților.
  • Evitați alcoolul! Consumul intens de alcool de către femeie sau bărbat poate duce la scăderea fertilității.
  • Combateți împreună stresul. Unele studii au arătat că acele cupluri care se confruntă cu stres psihologic au avut rezultate mai slabe în privința tratamentului infertilității.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. 

sinteza.org

Lasă un răspuns