„TOP-10 scandaluri în justiție”. Cine este în fruntea clasamentului

scandaluri in justitie POLITIC

Săptămâna trecută a fost marcată de un nou scandal în domeniul justiției, așa că, TRIBUNA a publicat un clasament al scandalurilor sau situațiilor controversate din justiție și anticorupție, domenii strâns legate, în ultimele luni – „TOP-10 scandaluri în justiție”. Primul menționat este „scrisoarea Veronicăi Dragalin în privința Tatianei Răducanu”.

„Săptămâna curentă a fost marcată de un nou scandal în justiție, un nou scandal legat de activitatea comisiilor de evaluare externă. În spațiul public a apărut o scrisoare semnată de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care a fost adresat mai multor instituții, inclusiv primelor instituții în stat, și în care se menționa despre faptul că Tatiana Răducanu, membru al Comisiei Vetting și a Comisiei Pre-Vetting, ar avea legături cu Ilan Șor și Veaceslav Platon. Acest lucru a generat numeroase reacții ale partidelor, politicienilor și nu doar”, se spune în material.

Un alt scandal recent a avut legătură cu activitatea Comisiei Pre-Vetting. La finele lunii martie curent, portalul anticorupție.md a publicat o investigație intitulată „Integritatea hibridă a lui Herman von Hebel”, în care se menționa că, expertul internațional, care în perioada 2013-2018 a fost Grefier al Curții Penale Internaționale (CPI), ar fi cauzat CPI prejudicii în valoare de cel puțin 760 de mii de euro, după implementarea unei reforme inițiată de el, care s-a soldat cu demiterea mai multor angajați de acolo. Atunci mai multe partide și lideri politici au cerut demisia lui Herman von Hebel, atenționând că era afectată credibilitatea acestei comisii. Herman von Hebel a respins acuzațiile și cererile care i-au fost înaintate și a spus că-și va continua activitatea.

Comisia Pre-Vetting a fost implicată și mai devreme într-un scandal. La mijlocul lunii martie,  părinții judecătorului Ion Chirtoacă, candidat la un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), au fost audiați în Comisia Pre-Vetting, ceea ce a stârnit un val de reacții critice în spațiul public, mai mulți politicieni condamnând faptul audierii, dar și a modului audierii lor. Comisia a venit cu precizări, menționând că i-a invitat pe părinții magistratului la audiere după ce Curtea Supremă de Justiție a criticat faptul că lucrul dat n-a fost făcut la etapa evaluării inițiale, dar și la solicitarea personală a lui Ion Chirtoacă.

Un alt scandal s-a iscat după ce Victoria Furtună a anunțat, la 11 martie 2024, că demisionează din funcția de procuror anticorupție. Ea a acuzat Serviciul de Informații și Securitate că ar fi inclus-o în lista persoanelor care reprezentau „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat, în ianuarie 2024, un dosar ce ar fi demonstrat că instituțiile statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. A doua zi, Procuratura Generală a efectuat percheziții – cu acordul șefei PA, Veronica Dragalin – în biroul de lucru al Victoriei Furtună din incinta Procuraturii Anticorupție, în cadrul urmăririi penale pe faptul divulgării intenționate a datelor dintr-un dosar aflat în gestiunea PA.

Topul integral poate fi accesat pe TRIBUNA.MD

sinteza.org

Lasă un răspuns