Conferin╚Ťa de Securitate de la M├╝nchen. Rusia nu mai este perceput─â ca principala amenin╚Ťare de nem╚Ťi

23001280 big1676623865 EXTERN

Rusia nu d─â semne c─â inten╚Ťioneaz─â s─â renun╚Ťe la asaltul asupra Ucrainei, la doi ani dup─â ce a lansat o invazie la scar─â larg─â, dar germanii consider─â acum c─â probleme precum migra╚Ťia ╚Öi amenin╚Ťarea islamului radical sunt preocup─âri mai imediate dec├ót amenin╚Ťarea de la Kremlin.

Acest lucru este conform unei noi cercet─âri publicate luni ├«nainte de Conferin╚Ťa de Securitate de la M├╝nchen, o reuniune a oficialilor politici ╚Öi de ap─ârare de top care ├«ncepe vineri ├«n Germania.

├Än timp ce Rusia era perceput─â ca fiind amenin╚Ťarea num─ârul unu ├«n Germania ├«n Indexul de Securitate de la M├╝nchen (n.r. Indicele de Securitate de la M├╝nchen) de anul trecut, aceasta a cobor├ót acum pe locul ╚Öapte ├«n raportul anual.

Modelul este reprodus la nivelul grupului de ╚Ť─âri G7, amenin╚Ťarea reprezentat─â de Rusia a fost citat─â ca fiind principala preocupare ├«n sondajele efectuate la sf├ór╚Öitul anului 2022 pentru Indexul de Securitate de la M├╝nchen din 2023, dar a sc─âzut pe locul patru la nivel global un an mai t├órziu.

Constat─ârile vin ├«ntr-un moment crucial al r─âzboiului, ├«n timp ce Ucraina ├«ncearc─â s─â consolideze sprijinul european, ├«n condi╚Ťiile ├«n care angajamentul Statelor Unite se clatin─â din cauza opozi╚Ťiei republicane continue din Congresul SUA.

50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Uniunea European─â a convenit asupra unui pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev la ├«nceputul acestei luni, dar exist─â deja dovezi c─â acesta este insuficient, ├«n condi╚Ťiile ├«n care nevoile financiare ale Ucrainei cresc pe zi ce trece.

Concluzia sondajului, conform c─âreia publicul german este mai pu╚Ťin preocupat de amenin╚Ťarea rus─â dec├ót ├«n trecut, este un semn al schimb─ârii priorit─â╚Ťilor ├«n Europa pe m─âsur─â ce r─âzboiul intratabil intr─â ├«n al treilea an.

├Än timp ce Ucraina a provocat pagube semnificative armatei ruse de la ├«nceputul r─âzboiului, contraofensiva din 2023 a ├«nregistrat progrese lente. ├Än ├«ncercarea de a reseta strategia militar─â a ╚Ť─ârii sale, pre╚Öedintele Volodymyr Zelenskyy l-a ├«nlocuit s─âpt─âm├óna trecut─â pe generalul s─âu de top Valery Zaluzhny cu Oleksandr Syrskyi ╚Öi a ini╚Ťiat o remaniere mai ampl─â a conducerii.

Se a╚Öteapt─â ca r─âzboiul din Ucraina s─â domine Conferin╚Ťa de Securitate de la M├╝nchen din acest an. De╚Öi nu a fost confirmat, se a╚Öteapt─â ca Zelenskyy ├«nsu╚Öi s─â ├«╚Öi fac─â apari╚Ťia, la doi ani dup─â ce a zburat la M├╝nchen pentru a face un apel pentru ajutor interna╚Ťional ├«n cadrul conferin╚Ťei, cu doar c├óteva zile ├«nainte de ├«nceperea invaziei la scar─â larg─â a Rusiei.

Indexul de Securitate de la M├╝nchen din 2024 dezv─âluie, de asemenea, modul ├«n care r─âzboiul din Ucraina concureaz─â cu alte amenin╚Ť─âri ╚Öi priorit─â╚Ťi geopolitice.

Migra╚Ťia ╚Öi terorismul islamic 

├Ängrijorarea legat─â de migra╚Ťia ├«n mas─â ╚Öi terorismul islamic radical se afl─â acum ├«n fruntea listei de amenin╚Ť─âri ├«n Germania, o schimbare fa╚Ť─â de anul trecut.

Amenin╚Ťarea reprezentat─â de terorismul islamic radical a urcat pe locul doi, fa╚Ť─â de locul 16 anul trecut. Migra╚Ťia ├«n mas─â ca urmare a r─âzboiului sau a schimb─ârilor climatice, care se afla pe locul al doilea anul trecut, se situeaz─â acum pe primul loc. Autorii raportului atribuie aceste tendin╚Ťe atacurilor Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, men╚Ťion├ónd c─â sondajul a fost realizat ├«n octombrie ╚Öi noiembrie anul trecut.

ÔÇŁLa fel ca ├«n multe alte ╚Ť─âri, atacul terorist al Hamas din 7 octombrie pare s─â fi determinat o cre╚Ötere a ├«ngrijor─ârii germane cu privire la terorismul islamic radicalÔÇŁ, noteaz─â raportul, ad─âug├ónd c─â ÔÇŁGermania are acum cel mai ridicat nivel de ├«ngrijorare cu privire la migra╚Ťie dintre ╚Ť─ârile intervievateÔÇŁ.

Sondajul, ├«n cadrul c─âruia au fost intervievate 12.000 de persoane ├«n toamna anului trecut, ofer─â, de asemenea, o perspectiv─â sumbr─â asupra modului de g├óndire a multora dintre cele mai bogate ╚Ť─âri din lume. O mare parte a popula╚Ťiei din ╚Ť─ârile G7 consider─â c─â ╚Ť─ârile lor vor fi mai pu╚Ťin sigure ╚Öi mai s─ârace peste 10 ani, se arat─â ├«n raport, dar perspectivele a╚Öa-numitelor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China ╚Öi Africa de Sud – sunt judecate mai pozitiv de c─âtre popula╚Ťiile lor.

Un procent uria╚Ö de 72% din popula╚Ťia lumii tr─âie╚Öte acum ├«n autocra╚Ťii, fa╚Ť─â de 46% ├«n urm─â cu zece ani, conform POLITICO.

sinteza.org

Las─â un r─âspuns

<.script data-host="https://weblog.md" data-dnt="false" src="https://id.weblog.md/js/id.js" id="ZwSg9rf6GA" async defer>