Vin rom├ónii! Se contureaz─â un nou pol de putere pe scena politic─â, pe l├óng─â cel ÔÇ×statalist-proeuropeanÔÇŁ ╚Öi cel ÔÇ×statalist-prorusescÔÇŁ

se contureaza un nou pol de putere pe scena politica POLITIC

Dup─â o lung─â perioad─â de absen╚Ť─â din jocurile de putere de la Chi╚Öin─âu, partidele din Rom├ónia par s─â-╚Öi reconsidere pozi╚Ťiile cu privire implicarea ├«n politica de pe B├óc. Dac─â, p├ón─â acum, marii juc─âtori de peste Prut, for╚Ťa╚Ťi de ├«mprejur─âri, s-au retras cumva ├«n expectativ─â, l─âs├ónd confruntarea geopolitic─â din acest spa╚Ťiu exclusiv pe seama ÔÇ×partenerilor europeniÔÇŁ, acum au ├«n╚Ťeles, se pare, c─â este necesar s─â-╚Öi fac─â ╚Öi propriul joc, pornind at├ót de la interesele partinice, c├ót ╚Öi a interesului rom├ónesc ├«n zon─â, ├«n general.

Schimbarea de atitudine este determinat─â ╚Öi de noile realit─â╚Ťi care se contureaz─â la orizont, ├«n contextul cutremurului geopolitic, provocat de invazia rus─â ├«n Ucraina, dar ╚Öi a falimentului evident al politicilor st├óngiste, de sorginte neomarxist─â, promovate ├«n ultimii ani de elita global─â actual─â, cu centrul de comand─â ├«n Occident, care s-au dovedit nu doar utopice, ci ╚Öi ├«n direct─â contradic╚Ťie cu natura uman─â, fapt care nu poate fi tolerat la infinit de majorit─â╚Ťile tradi╚Ťionale.

├Än plus, crizele suprapuse din ultimii ani au afectat serios unitatea ╚Ť─ârilor care formeaz─â occidentul colectiv, deoarece puterile locale sunt for╚Ťate s─â ╚Ťin─â cont mai pu╚Ťin acum de interesul comunitar ╚Öi s─â se concentreze mai mult asupra a╚Ötept─ârilor ╚Öi energiilor care s-au format ├«n interiorul societ─â╚Ťilor pe care le conduc. Cei care nu vor ╚Ťine cont de ele vor fi m─âtura╚Ťi, pur ╚Öi simplu, de la putere, fie prin vot, fie ├«n mod violent, de c─âtre mul╚Ťimile tot mai nemul╚Ťumite. Situa╚Ťia de azi din Fran╚Ťa arat─â clar ├«n ce se poate transforma Europa ╚Öi nu doar ea, ├«n cazul ├«n care clasele conduc─âtoare nu vor face o schimbare total─â de paradigm─â ├«n perioada imediat urm─âtoare.

Dar s─â revenim la Rom├ónia ╚Öi interesul ei ├«n Basarabia. Dup─â epoca B─âsescu, niciun partid aflat guvernare de la Bucure╚Öti nu s-a preocupat la modul serios s─â-╚Öi creeze la Chi╚Öin─âu structuri locale puternice, care s─â aib─â un cuv├ónt de spus at├ót ├«n politica moldoveneasc─â, c├ót ╚Öi ├«n cea rom├óneasc─â implicit. Mai mult, s-a ├«ncercat ╚Öi se mai ├«ncearc─â, ├«n special de c─âtre adversarii interesului rom├ónesc, s─â se inoculeze ideea c─â a fi ÔÇ×cu rom├óniiÔÇŁ echivaleaz─â automat cu un unionism bazat pe iluzii ╚Öi sentimente dep─â╚Öite, care ar fi falimentat din punct de vedere politic. Fapt ce ar demonstra cic─â lipsa de perspectiv─â ├«n aceast─â direc╚Ťie.

Doar c─â a ╚Ťine cu rom├ónii nu e chiar acela╚Öi lucru cu a fi adeptul unei uniri necondi╚Ťionate cu Rom├ónia. Tot a╚Öa cum a fi prorus nu ├«nseamn─â neap─ârat a fi adeptul unirii cu Rusia. Po╚Ťi s─â aperi ╚Öi s─â promovezi interesul rom├ónesc ╚Öi f─âr─â s─â strigi, de diminea╚Ťa p├ón─â seara, ÔÇ×UNIRE!ÔÇŁ

Pe de alt─â parte, ce fel de juc─âtor geopolitic poate fi Rom├ónia, ├«n noul context regional ╚Öi global, dac─â ea nu are niciun cuv├ónt de spus ╚Öi nu-i ├«n stare s─â controleze nimic nici m─âcar ├«ntr-o zon─â care-i este extrem de apropiat─â, din toate punctele de vedere? ╚śi care mai este ╚Öi dependent─â de ea ├«ntr-o propor╚Ťie cov├ór╚Öitoare? Este ╚Öi un test de capacitate, dac─â vre╚Ťi.

De aceea, atitudinea se va schimba, f─âr─â ├«ndoial─â. ├Än sensul c─â Rom├ónia, prin exponen╚Ťii s─âi, va lua ├«n serios nevoia de a se implica direct ├«n jocurile de putere de aici. ╚śi ca juc─âtor individual, nu doar de echip─â, cum a fost p├ón─â acum. Pentru c─â s-a v─âzut c─â acceptarea ╚Öi sus╚Ťinerea necondi╚Ťionat─â a celor pe care mizeaz─â ÔÇ×partenerii occidentaliÔÇŁ nu este tocmai ├«n interesul Rom├óniei, dimpotriv─â, deseori e ├«n detrimentul s─âu. Mai ales c─â favori╚Ťii occidentului de aici au fost, de multe ori, de-a dreptul ostili Bucure╚Ötiului ╚Öi chiar l-au umilit ├«n public. Plasarea lui Iohannis ├«n ultimul r├ónd, ├«n poza de grup de la Bulboaca, este doar o confirmare a acestei st─âri de lucruri.

Cel pu╚Ťin PSD-ul, al c─ârui lider conduce ast─âzi Guvernul de la Bucure╚Öti ╚Öi care ╚Öi-a revenit spectaculos, pe fundalul e╚Öecului regimului Iohannis ╚Öi a aripii progresiste, pare destul de hot─âr├ót ├«n acest sens. Mai mult dec├ót at├ót, cel mai mare partid din Rom├ónia are ╚Öi ni╚Öte frustr─âri personale, legate de Basarabia. Probabil c─â nu mai este dispus s─â accepte s─â fie votat de un num─âr infim de moldoveni cu cet─â╚Ťenie rom├ón─â, cum s-a ├«nt├ómplat la scrutinele precedente. Este ╚Öi o chestiune de orgoliu aici.

Pentru asta ├«ns─â are nevoie de un proiect propriu ├«n care s─â investeasc─â masiv. Dar ╚Öi de alte c├óteva co╚Öuri, ÔÇ×├«n care s─â mai lase ni╚Öte ou─âÔÇŁ, de rezerv─â. Cine este partenerul s─âu direct, pe care va miza deschis, este clar ÔÇô PSDE (PDM-ul reformat), pe care trebuie s─â-l creasc─â p├ón─â va deveni cu adev─ârat relevant. De aceea, nu v─â uita╚Ťi ce arat─â sondajele ast─âzi, multe se pot schimba p├ón─â la alegeri (inclusiv localele vor genera surprize).

Alt partid, care, de asemenea, pare să fie un proiect exclusiv românesc, este PLDM-ul, a cărui menire este să culeagă voturi de pe dreapta, dar și să spargă hegemonia PAS.

Dar cum r─âm├óne cu Maia Sandu ╚Öi PAS, vor ├«ntreba unii, ├«i va sus╚Ťine sau nu PSD-ul lui Ciolacu? Da, ├«I va sus╚Ťine, ├«ns─â doar at├ót c├ót s─â nu-╚Öi pun─â occidentul ├«n cap. Foarte pu╚Ťin ╚Öi doar formal. Maia Sandu ╚Öi PAS s-au purtat ur├ót cu Rom├ónia, dar mai ales cu PSD-ul, iar asta nu se iart─â u╚Öor. A╚Öa c─â ar trebui s─â lase nasul jos ╚Öi s─â nu mai fie at├ót convin╚Öi c─â Rom├ónia le este aliat ÔÇ×din oficiuÔÇŁ. Inclusiv s─â aib─â grij─â cum se poart─â partenerii direc╚Ťi ╚Öi indirec╚Ťi ai puterii de la Bucure╚Öti.

Nicolae Federiuc, Ziua

sinteza.org