VIDEO// Deputat BCS: Dumitru Robu nu are dreptul legal să ceară ridicarea imunității deputaților, pentru că nu este procuror general cu funcții depline

ex procurorul interimar dumitru robu propus de litvinenco pentru anchetarea lui stoianoglo POLITIC

Dumitru Robu nu ar avea competențe legale să ceară ridicarea imunității parlamentare a deputaților. Acțiunile lui Robu vin în contradicție cu legislația și asta pentru Legea cu privire la statul deputatului prevede că doar procurorul general poate cere ridicarea imunității parlamentare a unui deputat, nu și persoana care deține interimatul funcției de procuror general. Precizarea aparține deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman.

Deputatul l-a întrebat pe Dumitru Robu cât legală este prezența lui în plenul Parlamentului.

Noi vrem să știm cât de bine este respectată legea. În Legea cu privire la statul deputatului, articolul nr.10, punctul 2, spune că cererea de reţinere, arest, percheziţie sau trimitere în judecată penală ori contravenţională este adresată Preşedintelui Parlamentului de către Procurorul General. Procurorul general interimar nu este menționat aici și nu are aceste competențe. În acest context, ați spus că ați dat jurământul când ați obținut funcția de procuror, de ce atunci dumneavoastră veniți în Parlament să cereți retragerea imunității parlamentare, dar nu procurorul de caz? El, exact ca și dumneavoastră, a depus jurământul când a devenit procuror”, a declarat Diana Caraman.

În replică, Robu a spus că are dreptul să ceară ridicarea imunității, pentru că este…procuror general.

„Astfel este menționat în legea pe care ați menționat-o, legea nr.39 privind statul…cererile sunt înaintate de către procurorul general. Și codul de procedură penală prevede expres cine înaintează cererile în Parlament”, a spus Robu.

Ulterior, Diana Caraman a insistat să afle de la Dumitru Robu dacă știe că există o diferență dintre un procuror general cu funcții depline și cineva care deține interimatul acestei funcții.

„Procurorul general inițiază, corect? Sunteți procuror general sau nouă ne-a scăpat ceva?Explicați-ne, vă rog, în ce calitate sunteți aici? Cine sunteți? Procuror general interimar, care nu e același lucru ca procurorul general”, a întrebat Diana Caraman.

Drept urmare, Dumitru Robu a refuzat să răspundă la această întrebare.

sinteza.org

Lasă un răspuns