ANALIZĂ// Datoria Guvernului Moldovei se apropie de 80 miliarde lei, dintre care 2/3 sunt împrumuturi externe

guvernul va acorda cate 50 de mii de lei familiilor victimelor incidentului de la mina din pascani 1511280610 ECONOMIC

Criza pandemică, energetică, alimentară și cea provocată de războiul din Ucraina lovește al 3-lea an consecutiv foarte dur în economia Moldovei și în Bugetul Public.

Experții FMI anticipează pentru 2022 creșterea deficitului bugetar până la 7,2% din PIB.

În valori nominală înseamnă o creștere a deficitului bugetar în 2022 cu cel puțin 4 miliarde lei, de la 15,1 miliarde planificat inițial până la cel puțin 19,1 miliarde lei.

Echipa de experți va recomanda bordului FMI majorarea finanțării Moldovei cu 267 milioane USD, prin mecanism extins de creditare existent la moment. Astfel prin acest mecanism finanțarea din partea FMI a Moldovei în vederea depășirii crizelor actuale se ridică la 815 milioane USD. (vezi aici comunicatul FMI)

Însă necesitățile de finanțare pentru următorii doi ani sunt mult mai mari, din acest motiv este necesară atragerea resurselor financiare și de la alți parteneri de dezvoltare.

Fără suport extern, Moldova nu are cum să asigure finanțarea tuturor activităților prevăzute în buget. iar criza provocatâ de războiul din Ucraina va obliga guvernul să ofere noi măsuri de sprijin populației și agenților economic, care necesită resurse suplimentare, față de ce a fost votat.

În prezent datoria Guvernului Moldovei se apropie de 80 miliarde lei, dintre care 2/3 sunt împrumuturi externe.

ANALIZĂ// Datoria Guvernului Moldovei se apropie de 80 miliarde lei, dintre care 2/3 sunt împrumuturi externe

În ultimii 3 ani de criză, Guvernul s-a împrumută atât pe intern cât și pe extern de 5 ori mai mult decât media din ultimii 20 ani.

Totuși raportat la PIB, povara datoriei Guvernului din Moldova este una din cele mai mici din Europa.

Autor: Veaceslav Ioniță

sinteza.org

Lasă un răspuns