Arhiva timpului// Deputații PLDM îl vor pe Dorin Recean la PUȘCĂRIE

deputatii pldm il vor pe dorin recean la puscarie POLITIC

Numirea recentă a lui Dorin Recean (fost membru în Cabinetul premierului Vlad Filat și cel al lui Iurie Leancă) în funcția de consilier al Maiei Sandu în domeniul apărării a stârnit mai multe reacții negative, atât din partea societății, cât și din partea reprezentanților societății civile, dar și a mai multor politicieni. Mai mult de atât, punctul cel mai deranjat pentru majoritatea celor revoltați reprezintă trecutul nu tocmai reușit al noului consilier prezidențial, trecut prin foc și pară în perioada când era apropiat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Mai exact, în luna mai, anul 2014, 21 de deputaţi, membri ai Fracţiunii Partidului Liberal Democrat, care erau nemulțumiți de activitatea lui Recean, semnase demersul prin care a fost solicitată efectuarea inspecţiei economico-financiare în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, condus în acea perioadă de Dorin Recean, scrie timpul.md.

Portalul de știri deschide.md reușise să obțină atunci, în exclusivitate, documentul pe care şi-au pus semnătura cei 21 de liberali-democraţi, nemulţumiţi atât de modul în care ministrul Dorin Recean conducea instituţia, cât şi de procedurile suspecte prin care ministerul a încheiat mai multe contracte comerciale.

Pe de altă parte, au fost lansat zvonul că unii ar fi fost presaţi să semneze documentul, fapt care s-a dovedit a fi fals. Majoritatea deputaților din listă, contactați de jurnaliști, au negat că cineva i-ar fi obligat să se pronunțe favorabil declanșării controlului la ministerul condus de Recean.

Semnăturile de pe acest demers confirmau atunci că majoritatea fracțiunii PLDM i-a retras sprijinul politic ministrului de interne Dorin Recean, desemnat în funcție de același partid. Și pe coridoarele Guvernului s-a vehiculat nu o singură dată despre nemulțumirea premierului față de activitatea ministrului de interne.

În aprilie 2014, în presă apăruse informații potrivit cărora Iurie Leancă se gândea serios la remanieri în cabinetul de miniștri, iar primul pe lista demisiilor ar fi Dorin Recean. De altă parte, este bine cunoscut faptul că ministrul de interne este foarte apropiat ex-premierului și liderului PLDM, Vlad Filat. Președintele Fracțiunii, Valeriu Streleț refuzase atunci să comenteze ceva la acest subiect, pe când deputatul Ion Butmalai care a inițiat demersul împotriva lui Recean declara că locul ministrului de interne este la pușcărie.

Potrivit lui Butmalai, infracţionalitatea a crescut sub conducerea lui Dorin Recean, lucru probat şi de statisticile oficiale ale ministerului din acea perioadă, cât şi de faptul că ministerul ar fi încheiat mai multe contracte dubioase cu diferite societăţi comerciale.

Cei 21 de deputaţi PLDM au semnat o sesizare trimisă către Ministerul Finanţelor în care cer verificarea activităţii Ministerului de Interne, începând cu perioada de când la conducerea acestuia se află Dorin Recean. Am primit patru răspunsuri prin care am fost informat că inspecțiile solicitate au fost finalizate, iar în aceste momente se pregăteşte, conform procedurii, raportul final în baza căruia noi ne vom decide acţiunile ulterioare. Dacă s-a tot vorbit de reformă, reforma trebuie să fie în favoarea cetățeanului nu în favoarea portofelelor din MAI. Trebuie să recăpătăm încrederea oamenilor în poliție”, spunea Ion Butmalai.

Vă prezentăm lista semnatarilor demersului împotriva lui Recean, înregistrat pe 27 februarie 2014, în Cancelaria Parlamentului:

1. Tudor Deliu
2. Iurie Ţap
3. Anghel Agache
4. Gheorghe Mocanu
5. Ion Balan
6. Ion Butmalai
7. Iurie Chiorescu
8. Alexandru Cimbriciuc
9. Ghenadie Ciobanu
10. Anatolie Dimitriu
11. Gheorghe Focşa
12. Elena Frumosu
13. Simion Furdui
14. Simion Grişciuc
15. Vladimir Hotineanu
16. Veaceslav Ioniţă
17. Nicolae Juravschi
18. Maria Nasu
19. Petru Ştirbate
20. Andrei Vacarciuc
21. Lilian Zaporojan.

Arhiva timpului// Deputații PLDM îl vor pe Dorin Recean la PUȘCĂRIE
Sursa: deschide.md
Arhiva timpului// Deputații PLDM îl vor pe Dorin Recean la PUȘCĂRIE
Sursa: deschide.md

De asemenea, potrivit declarațiilor unora dintre deputaţii care au semnat sesizarea, în acea perioadă se efectua un control la MAI-ul lui Recean. Mai mult, deputaţii PLDM adoptase o decizie în cadrul fracţiunii prin care să nu mai fie aprobat nici un proiect care vine de la MAI, până ce Dorin Recean nu demisionează de la conducerea instituţiei.

Deputaţii i-au reproşat atunci lui Recean că în perioada cât s-a aflat la conducerea ministerului s-a ocupat mai mult de afaceri personale, decât de reformarea instituţiei şi de combaterea infracţionalităţi.

Amintim că, pe 5 februarie curent, Președintele Maia Sandu l-a desemnat pe fostul coleg din guvernele Filat și Leancă, Dorin Recean, consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale. Totodată, fostul ;inistru de Interne va exercita și funcția de secretar al Consiliului Suprem de Securitate. Dorin Recean și-a început mandatul de consilier prezidențial din 7 februarie.

Dorin Recean a exercitat funcția de ministru al afacerilor interne în perioada 2012-2014, când a fost coleg în echipa guvernamentală cu Maia Sandu, care s-a aflat în funcția de ministru al educației.

sinteza.org

Lasă un răspuns