Fiica fostului președinte al Kazahstanului a fugit la Londra cu 300 de milioane de euro

nazarbayeva EXTERN

Fiica fostului președinte al Kazahstanului, ţară sfâșiată de conflicte, a cheltuit o avere la Londra după ce și-a scos, afară din țară, 300 de milioane de dolari din averea personală. Aliya Nazarbayeva a instruit doi consilieri financiari profesioniști să cumpere case de lux, o bancă privată și un avion de lux, după ce a transferat banii într-o rețea complexă de trusturi și companii offshore care se întinde din Liechtenstein până în Insulele Virgine Britanice, transmite 10TV.

Achizițiile ei au inclus un avion privat Challenger Bombardier de 25 de milioane de dolari, o casă de 8,75 milioane de lire sterline în Highgate, nordul Londrei – menită să o ajute să obțină rezidența în Marea Britanie – și instruirea echipei sale să cumpere o proprietate de 14 milioane de dolari în Dubai, inclusiv o vilă pe insula artificială, Palm Jumeirah.

Detaliile despre cheltuiala colosală din 2006, dezvăluite pentru prima dată sâmbătă, sunt de natură să ridice multe semne de întrebare în Kazahstan, care a fost lovit de proteste violente ce vizează elita din ce în ce mai criticată a țării.

Aliya este fiica cea mai mică a lui Nursultan Nazarbayev, care a fost președintele Kazahstanului timp de 28 de ani până în 2019, când a făcut un pas în spate, dar și-a păstrat în mod controversat o mare parte din puterea sa.

În timp ce el a condus țara în timpul și după anii ei sovietici, o mică minoritate a strâns bogății enorme, în timp ce mulți kazahi obișnuiți se luptau să se descurce cum puteau.

El a renunțat dramatic din funcția de șef al Consiliului de Securitate kazah pe 5 ianuarie și se pregătea să părăsească țara. Autoritățile au insistat sâmbătă că Nazarbayev se află în capitală, numită Nur-Sultan în onoarea sa.

Se zvonea că Nazarbayeva îşi dorea să plece în Dubai cu tatăl ei, în timp ce acesta încearcă să fugă de revoltă și că ea ar putea spera să folosească Londra ca bază sigură.

Cheltuielile ei la Londra, descrise de un expert ca fiind „uimitoare”, au ieșit la iveală doar atunci când s-a certat cu cei doi consilieri financiari, acuzându-i de necinste, deturnare de fonduri, conspirație pentru fraudă, încălcări ale obligațiilor fiduciare și îmbogățire fără drept.

Nazarbayeva, în vârstă de 41 de ani, i-a dat în judecată pe cei doi la Înalta Curte din Londra pentru 165 de milioane de lire sterline înainte de a soluționa cazul printr-un acord confidențial. Consilierii ei, descriși ca profesioniști în domeniul financiar reputați și respectați, au negat toate afirmațiile. Detaliile despre cazul din 2016 tocmai au ieşit la iveală.

Până acum, Nazarbayeva – a cărei soră mai mare, Dariga, deține o proprietate de 80 de milioane de lire sterline la Londra – era mai bine cunoscută pentru modelarea bijuteriilor de designer de către Damiani, promovarea propriei mărci de haine couture și deținerea unui spa de înfrumusețare de ultimă generație în Almatî, cel mai mare oraș al Kazahstanului şi fostă capitală. De asemenea, este preşedinte al unei firme de construcţii.

Pe contul ei de Instagram postează frecvent fotografii cu ea şi cu tatăl ei, care până la căderea sa de la putere a cultivat imaginea sa de „tată al națiunii”.

Familia Nazarbayev a stabilit de mult legături financiare cu Marea Britanie. Oligarhul kazah a plătit prințului Andrew cu 3 milioane de lire sterline mai mult decât prețul cerut pentru casa sa conjugală din Sunninghill Park în 2007.

Nazarbayeva a susținut că a transferat 312 de milioane de dolari din averea ei personală în afara țării, după ce consilierii i-au spus că ar fi „periculos” să-și păstreze averea acolo și că ar trebui să o „ascundă” și să o „deghizeze” într-o rețea de fundații și trusturi offshore, conform documentelor legale obţinute de The Telegraph.

Documentele depuse la Înalta Curte includ afirmații conform cărora Malik Ishmuratov, un administrator de avere kazah, i-a spus „de multe ori că doamna Nazarbayeva a fost o persoană expusă politic (PEP)” și că era „periculos pentru ea să-și păstreze bunurile în Kazahstan”.

În 2006, Nazarbayeva i ‘s-a confesat’ lui Ishmuratov că „a vândut niște participații în companii kazahe, primind aproximativ 325.000.000 USD.

Ishmuratov a prezentat-o ​​pe Nazarbayeva lui Denis Korotkov-Koganovich, un administrator de avere kazah cu sediul la Londra.

În 2008, potrivit documentelor judecătorești, Ishmuratov a sfătuit-o pe Nazarbayeva să înființeze Fundația Alsarah, în Liechtenstein, „prin care erau deținute fondurile ei și i-ar proteja și ascunde interesele”.

Până în iunie 2008, doamna Nazarbayeva „a fost de acord verbal” cu domnul Ishmuratov să-i încredințeze lui și domnului Korotkov-Koganovich un capital inițial de 150.000.000 de dolari, transferând numerarul către Marstock Ltd, o companie pe care administratorii de avere o înregistraseră în Insulele Virgine Britanice.

Acesta a fost primul dintre mai multe transferuri mari de la Nazarbayev către cei doi finanţişti, ajungând în cele din urmă la 312 de milioane de dolari.

Nazarbayeva a susținut că Ishmuratov a sfătuit-o că, în calitate de persoană expusă politic, nu ar putea să-și deschidă un cont bancar și să rezolve problema ar trebui să cumpere pur și simplu o bancă.

Se presupune că la recomandarea sa, Nazarbayeva i-a ordonat lui Ishmuratov să investească 108 de milioane de dolari în CBH Bank, o bancă privată exclusivă elvețiană, în schimbul unor acțiuni de 51% din totalul capitalului.

Banii ei au fost, de asemenea, plasați în obligațiuni, fonduri de investiții – inclusiv un fond de vinuri cu sediul la Londra, care se mândrește cu coniacuri valoroase din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea – și o companie de împrumuturi din Essex, care vizează împrumutații cu situații de credit slabe.

Dar, când relația lui Nazarbayeva cu Ishmuratov și Korotkov-Koganovich s-a rupt, aparent sub presiunea tatălui ei, ea a depus o plângere prin care pretindea 165 de milioane de lire sterline [233 de milioane de dolari] împotriva lor la Înalta Curte din Londra în martie 2016.

Ea a susținut că cei doi consilieri nu i-au urmat dorințele și se presupune că au profitat peste acordul lor de profit de 25%, precum și că i-au investit banii ei în tranzacții cu care ea nu era de acord, inclusiv o construcție de lux în „cartierul miliardarilor” din Bishop’s Avenue, în Hampstead.

De asemenea, ea i-a acuzat pe cei doi că au deturnat 75 de milioane de franci elvețieni, peste jumătate din banii destinați să cumpere banca elvețiană.

Perechea a negat afirmațiile și a susținut că au acționat în orice moment în interesele ei financiare.

Nazarbayeva a solicitat un ordin de încetare a oricăror tranzacții ulterioare cu bunurile sale și de a solicita plata daunelor și despăgubiri, cu dobândă. Reclamația a fost ulterior soluționată printr-un acord confidențial.

Deși nu există nicio sugestie că banii lui Nazarbayeva au fost achiziționați ilegal, comentatorii din Kazahstan spun că dezvăluirile ridică întrebări cu privire la modul în care averea ei a fost mutată din țară.

Tom Mayne, membru la Chatham House și cercetător la Universitatea Exeter cu cunoștințe detaliate despre Kazahstan, a declarat: „Acest lucru ridică multe întrebări cu privire la relațiile comerciale ale lui Aliya Nazarbayeva în Kazahstan. Suma de bani este uluitoare.

„Acest caz arată cum Regatul Unit este adesea folosit ca un refugiu sigur pentru acest tip de bani. Oamenii care au ieșit în stradă în Kazahstan se uită în jur și văd că familia lui Nazarbayev are case de mai multe milioane de lire sterline și milioane de lire sterline de investit în ceea ce tot ce îşi doreşte.”

Doamna Nazarbayeva nu a răspuns la o solicitare de drept la replică şi eventuale comentarii.

Un purtător de cuvânt al lui Ișmuratov și Korotkov-Koganovici a declarat: „Acuzațiile nefondate împotriva lor au fost respinse, cererea a fost apărata și s-a ajuns la o înțelegere pe cale amiabilă”.

sinteza.org

Lasă un răspuns

<.script data-host="https://weblog.md" data-dnt="false" src="https://id.weblog.md/js/id.js" id="ZwSg9rf6GA" async defer>