Profil de candidat | Nicolae Grigorișin: Ruptura de Renato Usatîi, pensiune pe litoralul Mării Negre și averile finilor

profilul candidatului la sefia orasului balti nicolae grigorisin POLITIC

La începutul lunii curente, viceprimarul de la Bălți, Nicolae Grigorișin, anunța că va participa la alegerile pentru funcția de Primar General al municipiului Bălți, în calitate de candidat independent, distanțându-se astfel de echipa Partidului Nostru condusă de Renato Usatîi.

Nu sunt politician, sunt gospodar. Dacă bălțenii vor decide că merit această funcție, înseamnă că am lucrat corect și voi lucra în continuare și voi rezolva problemele acestora”, declarase atunci, Nicolae Grigorișin.

La rândul său, liderul PN, Renato Usatîi a declarat la mijlocul lunii că nici el, nici colegii lui de partid nu-l vor susţine pe Grigorișin în cursa pentru Primăria Bălţi. Mai mult de atât, Usatîi a relatat că consilieri municipali care îl susţin pe Nicolae Grigorișin, riscă să rămână și ei fără susținerea partidului.

„Eu când mi-am dat demisia am spus că din partea partidului nu va candida nici eu, nici Grigorișin. Au apărut niște momente care eu nu sunt gata acum să le discut în studio care nu-i mai permit ca Grigorișin să fie membrul echipei în continuare(…) Noi am avut o discuție tensionată, una mai puțin tensionată. Eu mi-am expus părerea(…) El poate să facă ce vrea, dar asta să fie clar la toată țara că Grigorișin nu are sprijinul din partea Partidului Nostru. Este o decizie a lui, el visează de când e el să fie primar, știu eu pentru ce el candidează. Eu nu poate să aibă nici suportul echipei noastre, nici a meu personal”, a declarat Renato Usatîi.

Cine e Nicolae Grigorișin, candidatul independent la funcția de Primar al municipiului Bălți

Conform portalului anticoruptie.md, în anul 2015, Grigorișin era unul dintre cei mai săraci candidați la postul de consilier în Consiliul Municipal Bălți. Oficial, acesta nu deținea nimic și nu avea nici un fel de venit legal. Potrivit declarațiilor de avere, venitul familiei Grigorișin era de aproape două mii de lei pe lună, banii câștigați din afaceri de soția actualului consilier.

Totuși, la doar un an după alegeri, Nicolae Grigorișin arăta în declarații ca un veritabil baron local: manager al unei companii din Ucraina, care controlează o pensiune pe litoralul ucrainean; fondatorul clubului de fotbal FC Zaria din Bălți; mai multe automobile și ceasuri dobândite prin donație în valoare peste 600 000 de lei.

Profil de candidat | Nicolae Grigorișin: Ruptura de Renato Usatîi, pensiune pe litoralul Mării Negre și averile finilor
Captură Foto: declarația de avere depusă pentru perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020. Sursa: cec.md

Pensiunea ”Avtomobilist” de pe malul Mării Negre

Pensiunea se numește „Avtomobilist” și aparține firmei Nikdal SRL (în original Никдал – n.r.), a cărei director este Grigorișin.

Pe 11 ianuarie 2017, la o conferință de presă, consilierul a recunoscut că a avut afaceri în Ucraina, însă a fost nevoit să le vândă în 2015. Acesta susținea că serviciile secrete moldovenești vor fi avertizate de omologii săi ucraineni precum că el ar fi antrenat pe teritoriul pensiunii luptători pentru conflictul din Donbass.

Actualmente, Grigorișin susține că nu are nici o legătură cu firma, deși e în continuare administratorul ei și primește remunerare.

Profil de candidat | Nicolae Grigorișin: Ruptura de Renato Usatîi, pensiune pe litoralul Mării Negre și averile finilor
Unul din blocurile pensiunii lui Grigorișin. Foto: ltop.by
Отель Автомобилист (Украина Затока) - Booking.com
Foto: booking.com
Готель Автомобилист (Україна Затока) - Booking.com
Foto: booking.com

Potrivit documentelor din registrele ucrainene, compania a fost fondată la sfârșitul anului 2000. Tot atunci, Departamentul de privatizări din cadrul Ministerului de Economie și Reforme din Republica Moldova, fost proprietar a bazei de odihnă, și-a exprimat acordul ca Nikdal SRL să construiască imobile noi pe teritoriul pensiunii.

Pe 11 decembrie 2012, compania administrată de consilierul bălțean a devenit și proprietara terenului pe care e amplasată baza de odihnă. Până atunci, cele zece mii de metri pătrați erau arendate de la administrația publică locală din Zatoka.

Pe unul din portalurile dedicate pensiunilor din regiunea Odessa, baza de odihnă are un rating de 9.0/10 și se laudă că a construit în 2014 un complex de dormitoare nou, chiar pe malul Mării Negre, cu restaurant și teren de joacă pentru copii.

Conflictul degenerat într-o bătaie la Zatoka

La finele lunii iulie, anul curent, la plaja din localitatea ucraineană Zatoka a avut loc o bătaie în care a fost implicat și eroul articolului dat, Nicolae Grigorișin. Filmarea care surprinde incidentul a fost publicată pe 24 iulie de portalul ucrainean ”Одесса как она есть”.

Potrivit sursei citate, conflictul a izbucnit din cauza faptului că pe plaja stațiunii ”Автомобилист” (Avtomobilist) erau curățate algele. Utilajul le aduna lângă plaja vecină. Turiștii de acolo s-au revoltat. După un schimb de replici acide, conflictul a degenerat în violențe între angajații stațiunii și turiștii.

Salariile finilor lui Nicolae Grigorișin, crescute ca pe drojdii

Salariul lui Serghei Avramenco, care este și finul de cununie al lui Nicolae Grigorișin, a crescut ca pe drojdii în perioada ocupării postului de șef al Întreprinderii Municipale „Direcția Troleibuze Bălți”. Mai mult, și venitul soției sale, Tatiana Avramenco, ex-angajată a aceleași întreprinderi, a crescut considerabil.

Dacă în anul 2016, Serghei Avramenco a încasat un venit de 125 de mii de lei, în anul 2019 salariul său s-a majorat de două ori. Totodată, conform portalului nordnews.md, soția acestuia, Tatiana Avramenco, a înregistrat în anul 2019 o creștere de circa 245 la sută la salariu, în comparație cu anul 2016.

Astfel, conform declarației de avere și interese personale pentru 2019, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Serghei Avramenco a indicat un venit de 213 mii de lei din salariul de director al Întreprinderii Municipale “Direcția Troleibuze Bălți”, în timp de ce soția sa înregistrase un venit de 108 mii de lei.

La rândul său, soția acestuia, Tatiana Avramenco, în declarația de avere și interese personale pentru  anii 2017 și 2018, depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC), a raportat venituri de 163 de mii de lei. Tot din declarația de avere, aflăm că Tatiana Avramenco a luat un credit de 54 de mii de lei, contractat în anul 2016 cu dobânda de 12%, iar un an mai târziu, un credit de 45 de mii de lei cu o rată a dobânzii similară.

În același timp, soții Avramenco s-au contrazis în cifre. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2017, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pe data de 30 martie 2018, dar și declarației de avere pentru anul 2018,  depusă la ANI pe data de  martie 2019, Serghei Avramenco a câștigat cumulativ un salariu de 346 mii de lei, în timp ce în declarația de venit a soției, este trecută suma de 392 de mii lei.

În urma unei sesizări depuse de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI la Autoritatea Națională de Integritate, în privința lui Avramenco Serghei a fost întocmit un proces-verbal prin care s-a inițiat controlul privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese.

Profil de candidat | Nicolae Grigorișin: Ruptura de Renato Usatîi, pensiune pe litoralul Mării Negre și averile finilor
Sursa: nordnews.md

Mai jos, puteți vedea  grafic cum au evoluat ascensional salariile familiei Avramenco, începând cu anul 2016 și până în prezent.

Profil de candidat | Nicolae Grigorișin: Ruptura de Renato Usatîi, pensiune pe litoralul Mării Negre și averile finilor
Sursa: nordnews.md

Implicarea în lumea sportului

În iunie 2015, la două săptămâni după ce Partidul Nostru a câștigat alegerile locale din Bălți, drepturile asupra echipei de fotbal au fost cesionate către A.O. Şcoala de Fotbal Bălţi, unde Grigorișin declară o cotă de 33,3%. Anterior, ex-primarul de Bălți menționa că Zaria Bălți este deținută de el, împreună cu Grigorișin și Nicolae Țipovici.

Ar putea fi o imagine cu ‎text care spune „‎FC ZARIA 19 ه OGAE 84 CEDANT ARMA BĂLȚI‎”‎
Emblema clubului de fotbal – FC Zaria Bălți, care în prezent evoluează în Divizia Națională. Sursa: Facebook/ФК „Заря” Бельцы / FC „Zaria” Bălţi

În același timp, fratele consilierului, Ghenadie Grigorișin, a fost ales în 2016 în calitate de președinte al Asociației de Fotbal din mun. Bălți.

Nicolae Grigorișin a apărut pe scena politică din Republica Moldova odată cu Renato Usatîi. Tot atunci, Grigorișin a devenit șeful filialei Partidului Nostru la Bălți, iar soția sa Natalia a candidat la funcția de deputat la parlamentarele din 2014, fiind a 10-a pe listă.

În declarația de avere depusă la CEC, Natalia declara un venit de 46 mii de lei pentru doi ani de activitate în calitate de director al companiei Egmas SRL, și un Land Rover Discovery 4 fabricat și procurat în 2010.

Natalia Grigorișin așa și nu a ajuns deputată, deoarece partidul lui Usatîi a fost eliminat din cursa electorală în noiembrie 2014. În schimb, un an mai târziu, la alegerile locale, deja Nicolai Grigorișin s-a regăsit pe listele Partidului Nostru și după votul masiv al bălțenilor, a fost ales în calitate de consilier municipal.

sinteza.org

Lasă un răspuns