Grigore Novac: De Hramul Chișinăului, majoritatea PAS a făcut un cadou toxic și au votat Convenția de la Istanbul

POLITIC

Grigore Novac, deputatul PSRM, a venit cu o postare pe pagina sa de Facebook în care susține că majoritatea PAS a făcut un cadou toxic cetățenilor Republicii Moldova pentru că au votat Convenția de la Istanbul. Deputatul susține că majoritatea parlamentară nu are nimic ”sfânt” și a făcut publice rezultatele votării în a doua lectură a convenției.

”Astăzi cinstim și sărbătorim una dintre cele mai frumoase sărbători creștine și anume ,, Acoperămîntul Maicii Domnului”, în foarte multe localități din țară este sărbătorit Hramul localității, inclusiv în capitala Republicii Moldova Chișinău…

Sincere felicitări cetățenilor cu această frumoasă sărbătoare…Cu regret, actuala guvernare PAS a decis ca în zi de Sfîntă sărbătoare să facă un CADOU TOXIC cetățenilor noștri și anume au decis ca astăzi să voteze în lectura doua rușinoasa CONVENȚIE DE LA ISTANBUL care este total străină convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova dar și a majorității statelor din UE.

Recent, Mitropolia Republicii Moldova a venit cu un apel ca rușinoasa CONVENȚIE să nu fie ratificată de către Parlament, iar astăzi din numele fracțiunii am propus excluderea din ordinea de zi a acesteia… Cu părere de rău, cei din PAS nu au nimic Sfint în ei și au decis să facă totuși CADOUL TOXIC. Mai jos în poze puteți vedea „eroii” care vin cu acest cadou”, se arată în postarea lui Grigore Novac.

Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice reprezintă tratatul internațional adoptat de Consiliul Europei pe 11 mai 2011 care are ca scop prevenirea violenței, protecția victimelor și trimiterea în judecată a infractorilor. Convenția de la Istanbul sau Convenția Internațională pentru Combaterea Violenței împotriva Femeii și a Violenței Domestice stabilește că tolerarea și nepedepsirea unor acte de violență împotriva femeilor precum violul, violența domestică, hărțuirea sexuală, căsătoriile forțate sau sterilizarea forțată constituie încălcări ale drepturilor omului și forme de discriminare pe criteriul de gen. Femeile au dreptul de a trăi în siguranță atât în spațiul public cât și în cel privat, pe stradă sau la serviciu, cât și acasă.

În martie 2019, 46 state au  semnat-o și 34 de state (Albania, Andora, Austria, Belgia, Bosnia- Herțegovina, Cipru, Croația, Danemarca, Finlanda, Elveția, Estonia, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Islanda, Luxemburg, Macedonia, Malta, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia) au ratificat-o. Ea a intrat în vigoare pe 1 august 2014. 

Este primul tratat internațional care conține o definiție a genului. Asta înseamnă că acum se recunoaște faptul  că femeile și bărbații nu sunt doar diferențiați din punct de vedere biologic, în femele și masculi, dar că există o categorie a genului, definită social, care le conferă femeilor și bărbaților roluri și comportamente specifice.

sinteza.org

Lasă un răspuns