ANI face precizări cu privire la controlul pe avere realizat pe numele adjunctului procurorului general, Ruslan Popov

ov 1920x1020 c default POLITIC

În contextul informaţiilor apărute în public referitoare la procedura de control a averii realizată pe numele subiectului declarării, Ruslan Popov, Adjunct al Procurorului General, în care se invocă faptul că Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) „nu a găsit discrepanţe în declaraţiile de avere semnate de procurorul Ruslan Popov şi a dispus încetarea procedurii de control după 20 de luni de verificări”, ANI a făcut mai multe precizări.

ANI a anunţă că a finalizat controlul pe numele acestui subiect al declarării la 30 septembrie 2021.  

Conform procedurilor, actul de constatare este expediat subiectului de control, iar după ce acesta recepţionează documentul şi ANI este informat despre acest lucru, actul de constatare poate fi publicat pe pagina web a ANI, în decurs de 24 de ore. ANI a recepţionat avizul poştal că subiectul a primit actul de constatare, vineri 08 octombrie 2021. Respectiv, instituţia noastră, ca şi în cazurile precedente, urma să publice luni, 11 octombrie 2021, un comunicat de presă informativ despre constatările stabilite de inspectorul de integritate pe acest dosar de control şi actul de constatare.

Potrivit ANI, informaţiile despre acest act de constatare au ajuns mai devreme în public din alte surse. ANI precizează că inspectorul de integritate a intreprins toate acţiunile legale pe domeniul de competenţă în vederea stabilirii  existenţei unei diferente substanţiale între averea dobândită şi veniturile realizate, conducându-se strict după cadrul legal existent.  

Mai mult decât atât, în cadrul procedurii de control inspectorul a primit şi explicaţii din partea persoanelor care nu pot fi supuse controlului, dar au figurat în anchetele jurnalistice.

Referitor la casa în care se presupune ca ar locui Ruslan Popov. Imobilul a fost dat în exploatare în anul 2006, când încă nu exista un cadru legal sau o instituţie de integritate. Totodată, fapta ce vizează îmbogătire ilicită, care ţine de competenta Procuraturii, a fost inclusă în Codul Penal abia în anul 2014.

ANI a comunicat că inspectorul de integritate nu poate extinde controlul pe avere şi în privinţa persoanelor care nu se află la întreţinerea acestuia, ne referim în cazul dat la părinţii subiectului.

Totuşi, în baza bănuielor rezonabile ce s-au dedus din informaţiile jurnalistice, inspectorul de integritate a remis un denunţ către Serviciul Fiscal de Stat în vederea demarării unui control fiscal asupra activităţii gospodării ţărăneşti administrată de către tatăl subiectului, precum şi pe numele celor doi părinţi ai subiectului. Potrivit ANI, dosarul pe avere pe numele acestui subiect conţine un probatoriu de peste 800 de file. În ziua de sâmbătă, 09 octombrie 2021, instituţia noastră a colaborat cu procurorii, care au venit la sediul ANI pentru a ridica materialele pe acest dosar de control.

sinteza.org

Lasă un răspuns