Cine sunt membrii CSP care vor participa la elaborarea Regulamentului de Evaluare a performanțelor Procurorului General

75328845 3833359656690011 4734645769561178112 o POLITIC

Consiliul Superior al Procurorilor a desemnat membrii care vor participa la lucrările grupului de lucru pentru elaborarea Regulamentului de Evaluare a performanțelor Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Este vorba despre Sergiu Litvinenco, Constantin Șușu și Lilia Potîng.

Decizia a fost luată la ședința de joi a CSP.

Cine sunt membrii CSP care vor participa la elaborarea Regulamentului de Evaluare a performanțelor Procurorului General

Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a declarat drept inadmisibile sesizările pe modificările la Legea Procuraturii, potrivit cărora Procurorul General poate fi supus unei evaluări, cu posibilitatea de a fi demis din funcție.

Expertul constituțional, Teodor Cârnaț a declarat că modificările la Legea Procuraturii contravin Legii Supreme, iar magistrații de la Înalta Curte sunt obligați să oprească acțiunea acestora.

„Statutul Procurorului General este descris clar în Constituție. El poate fi demis doar în baza criteriilor descrise în Constituție sau, în cel mai rău caz, într-o lege organică. Dar în noua Lege a Procuraturii, votată recent, scrie că CSP va adopta un regulament, în care se vor descrie criteriile de evaluare a activității Procurorului General. Acest lucru este neconstituțional”, a explicat Cârnaț, recent.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității operate de Parlament „având în vedere gravele abateri în procesul elaborării, promovării și adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură”.

Și deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea și Vladimir Voronin au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită verificarea constituționalității legii nr.102 din 24 august 2021 pentru modificarea legii cu privire la procuratură.

Președinta a promulgat modificările la Legea procuraturii, care stabilesc un mecanism de evaluare a Procurorului General cu posibila demiterii acestuia din funcție, în cazul în care „nota” nu va fi satisfăcătoare.

sinteza.org

Lasă un răspuns