Ce să mănânci dacă suferi de hemoroizi: Alimentele care previn constipația și iritarea hemoroizilor deja inflamați

screenshot 2 18 SĂNĂTATE

Mai bine de jumătate din populația adultă are de-a face, cel puțin o dată în viață, cu hemoroizi, adică cu venele inflamate de la nivelul rectului sau anusului. Iată ce regim alimentar să urmezi când ai hemoroizi și ce alimente să eviți.

Simptomele hemoroizilor creează disconfort accentuat, de aceea este bine ca, pe lângă tratamentul convențional recomandat de medic, persoana afectată să urmeze și un regim alimentar care poate ușura sau chiar elimina unele dintre simptome.

Iritația, usturimea, mâncărimile și chiar și durerea din zona anusului sunt accentuate de constipație sau diaree, de aceea medicii recomandă, în perioada tratamentului pentru hemoroizi, o dietă care să echilibreze tranzitul intestinal, astfel încât să nu apară asemenea probleme, scrie doc.ro.

Hemoroizii și alimentația

Două aspecte sunt extrem de importante în dieta pentru hemoroizi: fibrele și hidratarea. Fibrele alimentare sunt de două feluri: insolubile și solubile. Pe de o parte, fibrele insolubile nu se dizolvă în apă, însă ajută la stabilirea echilibrului la nivelul intestinelor. Pe de altă parte, fibrele solubile se dizolvă în apă și capătă o textură omogenă. Fibrele solubile previn constipația, deci și iritarea hemoroizilor deja inflamați.

Fibrele insolubile se găsesc în făină de grâu integral, tărâțe de grâu, nuci, fasole boabe și legume precum conopida, fasolea verde și cartofii. Fibrele solubile se găsesc în ovăz, mazăre, fasole, mere, citrice, morcovi, orz și tărâțe de psyllium. După cum se poate observa, fasolea conține și fibre solubile, și insolubile.

Pentru ca sistemul digestiv să facă față cantității sporite de fibre și să le folosească așa cum trebuie, este recomandat consumul adecvat de apă. 8-10 pahare de apă pe zi sunt obligatorii atunci când ai de-a face cu hemoroizii. Fructele și legumele sunt și ele extrem de importante în regimul pe care trebuie să îl ții dacă ai hemoroizi. Acestea nu numai că au un conținut bogat în fibre, însă conțin, de asemenea, și flavonoide, care împiedică sângerările cauzate de hemoroizi.

Probioticele sunt benefice pentru flora intestinală, acestea fiind bacterii bune pentru sistemul digestiv. De aceea este indicat să consumi alimente bogate în probiotice dacă ai hemoroizi. Iaurtul și chefirul, de exemplu, sunt alimente cu un conținut ridicat de probiotice.

Regim alimentar pentru combaterea hemoroizilor

Dacă te confrunți cu hemoroizii, e indicat să consumi zilnic alimente cu un conținut bogat de fibre alimentare și să bei 8-10 pahare cu apă.

  • Fructe și legume din belșug: mere, pere, prune, pepene roșu, fructe de pădure, struguri, cartofi, roșii, spanac, varză, salată verde, kale, broccoli, varză de Bruxelles, dovleac, castraveți, țelină, ardei grași, etc.
  • Leguminoase (fasole boabe, năut, linte, mazăre, boabe de soia); acestea pot fi fierte, pasate și asezonate cu sare, ulei de măsline și ierburi proaspete tocate, după preferințe (pătrunjel, mărar, busuioc etc.) și consumate cu salate de legume crude sau pot fi amestecate în tocănițe, împreună cu diverse legume;
  • Pâine de grâu integrală, pâine de secară, tărâțe, fulgi de ovăz, paste integrale;
  • Migdale, nuci, nuci pecan.
Exemplu de regim alimentar în perioadele cu hemoroizi:

Mic dejun: fulgi de ovăz cu iaurt și bucăți de fructe proaspete
Gustare: o mână de migdale
Prânz: salată de cartofi fierți, cubulețe de tofu și multe legume crude, după preferințe: roșii, castraveți, ardei, ceapă etc.
Gustare: unul-două fructe
Cină: salată de fasole boabe cu legume frunzoase opărite (spanac, kale etc.), asezonată cu puțină sare și ulei de măsline

Suplimente alimentare în caz de hemoroizi

Unele suplimente le pot fi de ajutor pacienților cu hemoroizi. Cel mai bine este să se ceară sfatul medicului de familie. Pentru început, se poate încerca un supliment cu tărâțe de psyllium, însă dacă acesta provoacă balonare și gaze intestinale, se poate încerca un supliment care conține dextrină sau metilceluloză.

Alimente de evitat dacă ai hemoroizi

Există unele alimente pe care este recomandat să le eviți în perioadele cu hemoroizi. Este vorba despre următoarele:

  • Pâinea albă și alte produse din făină albă (chifle, paste, covrigi etc.)
  • Laptele și brânzeturile
  • Carnea
  • Alimentele procesate, semi-preparate sau de tip fast-food
  • Înghețata
  • Chipsurile.

Acestea nu numai că favorizează constipația, însă unele pot cauza inflamație în organism, agravând hemoroizii. Și alimentele care irită intestinele și care pot înrăutăți simptomele pacienților cu hemoroizi trebuie evitate: fructele citrice, alimentele picante, cofeina, alcoolul.

În perioada regimului alimentar, consumul de sare trebuie redus, întrucât poate cauza retenție de apă, fapt care pune mai multă presiune pe vasele de sânge, inflamând și mai mult hemoroizii. Dacă hemoroizii nu dispar în câteva zile de tratament și regim alimentar strict, mergi din nou la medic pentru analize suplimentare. Este posibil să fie necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea lor.

Există și tehnici minim invazive pentru eliminarea hemoroizilor, precum ligatura cu benzi elastice. Chiar și după o asemenea intervenție, trebuie menținută o dietă sănătoasă, care să prevină reapariția acestora.

Recomandări pentru a preveni reapariția hemoroizilor

Modificările pe care pacientul le face atât în dietă, cât și în rutina sa zilnică pot să ajute la prevenirea reapariției hemoroizilor. De aceea, dacă ești predispus la apariția hemoroizilor, e bine să ții cont de următoarele recomandări:

  • Încearcă să mănânci cantitatea recomandată de alimente bogate în fibre și încearcă să bei suficient de multe lichide de-a lungul zilei, pentru a menține scaunele moi și pentru a preveni forțarea zonei în timpul defecării.
  • Totodată, poți cere sfatul medicului de familie legat de suplimente potrivite care să ajute digestia și tranzitul intestinal normal.
  • Fă mișcare în mod regulat, alegând exerciții nu foarte solicitante, deoarece activitatea fizică ajută digestia. Plimbările în pas alert sunt foarte bune, la fel și exercițiile pe care le poți face în casă: genuflexiuni, fandări, abdomene etc.
  • Dacă ești supraponderal, este important să slăbești, pentru a reduce presiunea exercitată pe venele din zona rectului și anusului. Slăbitul sănătos se face treptat, printr-o alimentație sănătoasă combinată cu sport zilnic.
  • Alimentație sănătoasă înseamnă legume și fructe proaspete în cantitate mai mare, leguminoase, cereale integrale, lactate și proteine slabe (pește, carne de pui ori curcan) în cantitate moderată și grăsimi sănătoase (ulei de măsline, avocado, nuci și semințe crude sau coapte) în cantitate mică. Se evită alimentele cu zahăr, inclusiv băuturile, și cele preparate din făină albă. Dacă ai foarte multe kilograme în plus și nu știi cum să slăbești, e necesar să ceri ajutorul medicului de familie sau al unui nutriționist, pentru a construi împreună un program alimentar și de mișcare personalizat, pe care să îl poți respecta.
sinteza.org

Lasă un răspuns