EDITORIAL// Cum a ajuns asistenta medicală din Căușeni să adune bani pentru seringi?

computer desk laptop stethoscope OPINII

Cazul asistentei medicale din Căușeni nu este despre corupție, dar despre adevărata față a clasei politice din Republica Moldova. Toate partidele politice care au condus țara în ultimii 30 de ani au creat premise ca asistenta medicală din Căușeni să adune bani pentru seringi. Și ea nu e singura. Ca ea sunt mulți.

De ați ști cât de mulți lucrători medicali, din diferite instituții medicale publice, în preponderent cele raionale, au fost și sunt în situația în care se confruntă, periodic, cu insuficiența sau lipsa consumabilelor medicale. De ați ști cât de mulți lucrători medicali cumpără și au cumpărat din propriii bani tifon, vată, seringi, verde de briliant, plasturi etc. pentru a salva imaginea instituției medicale și a guvernărilor. Pacienții habar nu au despre asta, ei cunosc despre dreptul de a beneficia de tratamente gratuite, dacă dețin polițe de asigurare medicală.

Realitatea este însă alta decât ceea ce vede pacientul. Realitatea este că timp de 30 de ani domeniul sănătății a fost ignorat cu desăvârșire de către clasa politică. Banii care ajungeau în instituțiile medicale niciodată nu au fost suficienți pentru a acoperi necesitățile pacienților cu polițe. În fiecare an, când se elabora și se negocia bugetul de stat, dacă nu ajungeau bani pentru alte proiecte, care în opinia politicienilor erau mai importante, se tăia din bugetul pentru sănătate, care și așa era mic. Instituțiile medicale au fost mereu lăsate să se descurce singure, așa cum pot. Iar cazul asistentei medicale din Căușeni este despre cum lucrătorii medicali din țara noastră tratează pacienții, fără consumabile și medicamente.

Fără excepție, toți politicienii din țara noastră cunosc problemele grave din sistemul de sănătate. Când se află în opoziție, valorifică problema pentru a cultiva încrederea oamenilor, iar când preiau puterea politică, tratează sistemul de sănătate cu nepăsare, la fel ca predecesorii lor. E adevărat, sunt cazuri când unii manageri gestionează ineficient banii alocați de CNAM, iar în consecință instituția medicală rămâne fără consumabile și medicamente. Dar de ce nimeni nu-i oprește? De ce li se permite să folosească banii deținătorilor de polițe pentru alte scopuri? Și de ce tradiția este perpetuată de fiecare guvernare?

În aceste circumstanțe, să ne prefacem că nimic nu cunoaștem și să linșăm un lucrător medical pentru faptul că instituția medicală nu-i pune la dispoziție cele necesare pentru a îngriji și trata pacienții, înseamnă să fim ipocriți, nepăsători și iresponsabili.

Iar pentru pacienții care adoră să umilească lucrătorii medicali pe rețelele de socializare și televiziuni am o atenționare: nu departe sunt zilele când veți fi nevoiți să vă tratați singuri, cu buruieni și untură, așa cum, până nu demult, făceau buneii. Vor fi locuri în spitale, vor fi aparate, chiar și medicamente și consumabile, dar nu vor fi asistente medicale și medici care să vă trateze. Și asta e pe bune. Vă amintesc, că mai mult de jumătate dintre angajații din sistemul de sănătate public au peste 60 de ani. În fiecare an, pierdem lucrători medicali, unii din cauza bătrâneții, alții – din cauza bolilor grave. Iar cei tineri pleacă peste hotare sau în instituțiile medicale private, unde voi niciodată nu veți putea merge, deoarece va trebui să plătiți pentru o consultație cât jumătate din costul poliței. Și nu veți avea posibilitatea, din cauza salariilor mici – iată problema care trebuie să vă îngrijoreze și să insistați să fie soluționată! Așa că apreciați lucrătorii medicali, iar dacă sunteți nemulțumiți de calitatea asistenței medicale, înaintați pretenții fondatorilor instituțiilor medicale și reprezentanților puterii politice de la nivel central și local care sunt direct vinovați de situația că unii lucrători medicali adună bani de la pacienți pentru seringi.

AUTOR: Maria Dimineț

sinteza.org

Lasă un răspuns