Rusia acuză Statele Unite de amestec în alegerile parlamentare de pe 19 septembrie

otvlmjhjndcymwjlzjc3mzjlzdq0ngvjztc1mzkwnq.thumb EXTERN

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, pentru a se plânge de amestecul „giganților digitali americani” în alegerile parlamentare din Rusia, care vor avea loc în această lună, scrie The Guardian.

Ministrul adjunct de Externe, Serghei Ryabkov, afirmă că Rusia „deține dovezi clare privind violarea legislației ruse de către giganți digitali americani în contextul pregătirii și desfășurării alegerilor pentru Duma de Stat”, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

În timpul întâlnirii cu Sullivan, Ryabkov a mai declarat că „amestecul în treburile interne ale țării noastre este categoric inadmisibil”, potrivit comunicatului.

Comunicatul nu dă detalii concrete privind plângerea, dar autoritățile ruse au făcut presiuni asupra Google și Apple să scoată reclamele la aplicația Smart Voting, aparținând liderului opoziției, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare.

Aplicația Smart Voting le arată votanților care candidat este situat în cea mai bună poziție pentru a-l putea învinge pe candidatul partidului de guvernământ Rusia Unită la alegerile de pe 19 septembrie. 

O purtătoare de cuvânt a Departamentului american de Stat, Jalina Porter, a spus că întâlnirea a acoperit „o serie de chestiuni bilaterale”, în acord cu „dorința președintelui Biden pentru o relație stabilă și predictibilă cu Rusia”.

Subiectul amestecului în alegerile din Rusia nu a fost menționat, ceea ce a atras o reacție din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„A existat un motiv – amestecul în alegerile din Rusia. Sperăm că asta vor raporta diplomații americani la Washington”, a scris Maria Zaharova într-un mesaj pe rețeaua Telegram.

Marile companii digitale americane, inclusiv Facebook, Twitter și Google, au primit o serie de amenzi pentru că nu au șters conținut așa cum le-a cerut autoritatea rusă pentru controlul media și pentru că nu au stocat datele internauților ruși pe servere locale.

Aplicația „Smart Voting” arată care sunt candidații cel mai bine plasați în sondaje pentru a-i învinge la alegeri pe politicienii susținuți de Kremlin. Această tactică a făcut ca partidul de guvernământ Rusia Unită să piardă o serie de locuri la alegerile locale recente.

sinteza.org

Lasă un răspuns