Fost ambasador al Republicii Moldova la ONU, DEZAMĂGIT de prestația Maiei Sandu la Kiev

criza presedinte POLITIC

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite (ONU), Vlad Lupan, declară că a rămas dezamăgit de prestația președintei Maia Sandu la summitul „Platforma Crimmea” de la Kiev, pentru că aceasta nu a menționat în discursul ei despre situația conflictului transnistrean din Republica Moldova, transmite Zugo.

Diplomatul s-a expus prin intermediul unei postări pe Facebook. Astfel, deși s-a bucurat de prezența șefei statului la Kiev, a rămas mirat de discursul ei, susținând că „a avut o scăpare regretabilă când a pierdut ocazia să aduca în lumină paralele dintre conflictul transnistrean și ce se întâmplă în Ucraina”

De asemenea, Vlad Lupan menționează că a fost cel care a votat pentru rezolutia ONU privind integritatea teritorială și suveraniatea Ucrainei, spunând în explicația de după vot că Republica Moldova a votat în baza faptului că are un conflict nesoluționat pe teritoriul său, cel transnistrean.

„Speechul doamnei președinte m-a mirat și oarecum dezamăgit. O bună parte a diplomației Republicii Moldova a lucrat neostenit pe parcursul a 30 de ani la atragerea atenției internaționale asupra conflictului transnistrean. Fiecare participare a noastră pe subiectul conflictelor, a presupus un discurs în care am inclus analize comparative și referințe comparative a diverselor conflicte și a celui transnistrean”, a mai scris fostul ambasador la ONU.

„Diplomatii moldoveni au reușit să convinga cu greu Ucraina, cu ajutorul UE, sa accepte Misiunea UE de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean. Aceste inițiative, pas cu pas, nu au solutionat conflictul transnistrean, dar au fost meninte să reducă din influența Federatiei Ruse. Sugestia mea de a avea o rezoluție privind conflictul transitrean la ONU a fost înaintată și împlementată de colegi – din cauza factorilor politici din Republica Moldova, acea rezoluție a fost adoptată la ONU cu prevederi, care au eliminat de facto cererea de retragere a trupelor de „pacificare” ruse. Le cereau retragerea, însa o eliminau prin rezerve”

Astfel, Moscova tratează toate trupele sale din regiunea transnistreană drept pacificatori prin rotație – așa ne-au spus chiar nouă când negociam înainte de Istanbul 1999. Cu toate că ne-am tăiat singuri creangă de sub picioare cu acea rezoluție la ONU, avem posibilitatea reintroducerii anuale sau bi-anuale a acestei rezoluții și corectarea acestei greșeli ale regimului Plahotniuc, care a facut acele cedari și rezerve favorabile Kremlinului încă de la Chisinau. Totuși, la ședințele Consiliului de Securitate ONU (cu unele excepții din timpul guvernarii lui Plahotniuc), la ședințele OSCE și UE, altor organizații, Republica Moldova nu a ostenit să reamintească de conflictul transnistrean, în special în conexiune cu o evoluție similară cu cea din Ucraina”, se mai arată în postarea lui Lupan.

Din aceasta perspectivă deși diplomatul i-a lăudat participarea, nu crede că discursul lui Sandu la Kiev a fost unul totalmente reușit.

„Platforma Crimeea, care atrage o mai mare atenție internațională față de Ucraina, ne-a oferit o oportunitate să amintim și de Republica Moldova. Faptul că Președintele Republicii Moldova nu a menționat conflictul transnistrean într-o manieră adecvată, nu a vorbit de exemplu despre transferul de „specialiști” ruși din regiunea transnistreană în Donbass (cazul renumitului șef al OMON din Riga, căutat de Interpol, care a fost trimis să fie Ministrul MGB transnistrean, iar acum a fost transferat în Donbass), ca să demonstreze legăturile efectuate de Kremlin la noi și la vecinii noștri, pentru a demonstra o necesitate de implicare internațională nu doar în Ucraina, ci și în Republica Moldova, a fost, din pacate, o scăpare”, conchis Vlad Lupan.

Amintim că Maia Sandu a ținut un discurs la Summitul de lansare a „Platformei Crimeea”, în care a ținut să mulțumească pentru invitația de a vorbi în cadrul evenimentului și a vorbit despre angajamentul ferm al Republicii Moldova față de platformă. De asemenea, a menționat despre importanța reafirmării principiilor dreptului internațional, ale ordinii, justiției și soluționării pașnice a litigiilor.

sinteza.org

Lasă un răspuns