Decizia PDM – promovată cu mare fast de presa Maiei Sandu. Epopeea Stadionului Republican

OPINII

Curtea Constituțională (CCM) a declarat inadmisibilă sesizarea depusă, în decembrie 2020, de către deputații PSRM – Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, prin care au solicitat verificarea constituționaității legii prin care terenul fostului stadion Republican a fost transmis pentru construcția ambasadei Statetelor Unite ale Americii la Chișinău.

În anul 2020, atunci când au sesizat CCM, socialiștii declarau că legea adoptată în 2018 prin care s-a dispus acordarea terenului pentru construcția edificiului misiunii diplomatice americane este neconstituțională.

Acum, să le luăm pe rând.

La sfârșitul anului 2017, SUA și-a arătat intenția de a procura terenul fostului stadion din Capitală iar Parlamentul vota proiectul de lege prin care se desființa Stadionul Republican, terenul acestuia urmând să fie transmis în gestiunea Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, pentru construirea unui nou sediu.

În acea perioadă, Guvernul Republicii Moldova în frunte cu Pavel Filip, urma să asigure negocierea prețului și semnarea contractului de vânzare-cumpărare a bunului.

Euforia reprezentanților Ambasadei SUA nu s-a lăsat mult așteptată, iar la mijlocul anului 2018, Ambasada SUA în Moldova a salutat decizia Guvernului lui Plahotniuc pentru a susține intențiile de a construi o nouă ambasadă.

Decizia PDM - promovată cu mare fast de presa Maiei Sandu. Epopeea Stadionului Republican

Decizia cu privire la privatizarea Stadionului Republican nu a fost privită bine de către mai mulți actori politici, printre care și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) care menționa în trecut că decizia a fost luată cu încălcarea completă a principiului transparenței, fără consultări publice și fără o sumă clară a contractului. Anume din acest motiv, fracțiunea PSRM din parlamentul anterior a votat anularea acestui acord corupt în mod deschis și readucerea stadionului republican în proprietatea statului.

La fel, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat în Parlament că privatizarea Stadionului Republican este o crimă pentru Republica Moldova: „Este o mită. De ce ne punem în genunchi la toți?”.

Odată cu aceasta, Partidul Socialiștilor din Moldova depune în 2018 o sesizare la Curtea Constituțională pentru a verifica constituționalitatea legii privind transmiterea stadionului Republican pentru construcția ambasadei Statelor Unite. Socialiștii au spus că legea adoptată prin care s-a dispus acordarea terenului pentru construcția edificiului misiunii diplomatice americane este una neconstituțională.

Ulterior, contrat tuturor criticelor și riscurilor, decretul de promulgare a legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil a ajuns să fie semnat de Preşedintele parlamentului de atunci, democratul Andrian Candu (documentul făcea parte din cele cinci semnate de speaker după ce şeful statului Igor Dodon a refuzat repetat să le promulge, fiind anterior suspendat pentru aceste acțiuni) iar mai târziu a fost publicat în Monitorul Oficial.

La ședința legislativului din vara anului 2018, Candu declara că în schimbul Stadionului Republican ce va ajunge în mâinele americanilor, va fi construită Arena Chișinău – proiectul de suflet al democraților, care de altfel se află într-o stare nefuncțională până în ziua de astăzi: „Stadionul Republicat a fost transformat în paragină de guvernările anterioare, administrația orașului nu a dezvoltat infrastructura, iar acum cei care au distrus se opun unei tranzacții cu o țară prietenă. La Stăuceni va fi construită Arena Chișinău și există suficient spațiu pentru un nou Stadion Republican. Veniți cu proiecte, nu doar critici”, menționa Andrian Candu.

Voința democraților a fost privită cu o neîncredere nu doar de către cei de acasă, ci și de politicienii de peste Prut. De exemplu, fostul Președinte al României, Traian Băsescu, cataloga alocarea de teren pentru construirea sediului Ambasadei SUA la Chişinău ca fiind o „tentativă de mituire” a Statelor Unite dirijată de Vladimir Plahotniuc.

Aşa se face că, azi, guvernul oligarhului Plahotniuc a decis să mute ambasada Republicii Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim şi să aloce SUA un teren de fotbal pentru construcţia unei ambasade. Este incredibil cum oligarhul Plahotniuc obişnuit să cumpere tot, crede că poate cumpăra bunăvoinţa SUA pentru a rămâne la putere deşi a pierdut alegerile. Mă aştept ca SUA să reacţioneze la tentativa de mituire dirijată de Plahotniuc”, afirma în trecut, Traian Băsescu.

Totuși, la finele anului 2020, deputații PSRM și Platformei Pentru Moldova au decis ca Stadionul Republican să rămână în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia să fie construite doar obiective sportive culturale, ca urmare a aprobării unui proiect de lege în acest sens, la ședința Parlamentului din 3 decembrie. Drept urmare, legea prin care terenul fostului Stadion Republican a fost întors în proprietatea statului a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial. Asta chiar dacă în acel moment existau sesizări la Curtea Constituțională pe marginea acestei legi, depuse de Platforma DA și Partidul Democrat.

Legea a stârnit critici dure din partea Ambasadei SUA la Chișinău, care a vrut să-și construiască un nou sediu pe acel teren.

„Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”, se spunea într-un comunicat de atunci al Ambasadei SUA la Chișinău.

În același timp, la 8 decembrie 2020, componența nouă a Curții Constituționale în frunte cu Domnica Manole, cea care a ajuns la șefia CCM doar pentru că „trei ani am fost pe baricade în RM și am optat pentru respectarea legii și Constituției”, a decis suspendarea Legii prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului, pe spațiul acestuia urmând a fi construite doar obiective sportiv-culturale.

În replică, un grup de deputați socialiști, au solicitat verificarea constituționalității legii prin care terenul fostului stadion Republican a fost transmis pentru construcția ambasadei Statetelor Unite ale Americii la Chișinău. Deputații PSRM declarau atunci că legea adoptată în 2018 prin care s-a dispus acordarea terenului pentru construcția edificiului misiunii diplomatice americane este neconstituțională.

Cum n-ar fi și cum n-ai da, Domnica Manole a decis din nou să ofere acest teren drept cadou americanilor și a declarat inadmisibilă sesizarea depusă, în decembrie 2020, de către deputații PSRM.

Reacția socialiștilor nu s-a lăsat mult așteptată, aceștia condamnând decizia CCM și exclamând că „actualul verdict al Curții Constituționale de buzunar este rezultatul acordurilor secrete dintre președintele Maia Sandu și ambasadorul SUA Dereck Hogan pentru susținerea Partidului „Acțiune și Solidaritate” în timpul alegerilor parlamentare”.

În același timp, și mai multe semne de întrebare ridică reacție presei pro-prezidențiale care a promovat cu mare fast decizia Curții Constituționale, folosind așa termeni ca – „lovitură dură pentru PSRM”, „înfrângere pentru PSRM”, „Fiasco pentru PSRM” etc. îndreptând toate tunurile împotriva socialiștilor și accentuând că ar fi o victorie obținută de PAS și Maia Sandu în favoarea americanilor.

P.S. Actualmente, presa Maiei Sandu și membrii PAS, ar fi uitat sau se fac că nu mai țin minte, toate etapele acestei epopei legate de Stadionul Republican și de la ce fost lider democrat, a pornit acest proces.

AUTOR: Ion Munteanu

sinteza.org

Lasă un răspuns