Argentina a adoptat cărți de identitate pe care sunt prefigurate genul feminin, masculin și neutru

screenshot 1 24 EXTERN

Argentina a lansat o nouă opțiune pentru cărțile de identitate adresată persoanelor care se identifică non-binare. Sub legea națională, argentinienii au dreptul să se identifice cu genul neutru, scrie BBC

Acest lucru nu s-a reflectat încă în pașapoarte și documentele naționale, iar rezidenții au avut opțiunea de a selecta doar „bărbat” sau „femeie”. Pentru a schimba acest lucru, documentele de identitate vor avea opțiunea „x”, pentru cel de-al treilea gen. 

Pionierat în America de Sud

Argentina este prima țară din America de Sud care a adoptat o asemenea măsură, instituită printr-un decret prezidențial emis de Alberto Fernández. În ceremonia din Buenos Aires, Fernández a dezvelit o nouă serie de buletine cu noul format „x” și a livrat 3 dintre acestea alături de ministrul de interne și ministrul femeilor, al genului și al identității. 

„Sunt alte identități, dincolo de femeie și bărbat și trebuie ca acestea să fie respectate. Idealul va fi atins când noi toți vom fi cine suntem și nimănui nu îi va păsa de genul celorlalți”, a declarat Fernández.

De la alegerile din 2019, Fernández a fost un avocat pentru măsurile progresiste și reformele sociale. Argentina se alătură țărilor care au adoptat cel de-al treilea gen, alături de Canada, India și Noua Zeelandă. 

În anul 2020, Argentina a reușit să legalizeze avortul, iar Fernández a folosit ca exemplu propriul fiu, un student la design și un popular artist drag queen. 

Pakistan, tradiție pentru genul neutru

Femeile transgender din Pakistan nu mai sunt o priveliște rară. În Karachi, Jiya își măsoară una dintre clientele din magazinul său destinat femeilor din regiunea sa. Jiya, în vârstă de 35 de ani, folosește un singur nume, asemenea altora ca ea. 

Jyia este un pionier în rândul femeilor transgender, deoarece este prima care și-a deschis propria afacere în văzul public, în magazinul ei creând haine atât pentru femei, cât și pentru femeile trans. Alți membrii ai comunității sale au încercat să își facă propria afacere, lucrând din propriile case, din cauza reticenței populației majoritar musulmană, cu un spirit conservativ. Majoritatea clientelor sale sunt femei, care preferă atelierul ei, un element de noutate printre celelalte. „Nu m-am simțit stânjenită când mi-a luat măsurile”, a spus Farzana Zahid, o clientă. 

Parlamentul din Pakistan a recunoscut cel de-al treilea gen în 2018, oferindu-le persoanelor transgender drepturi fundamentale precum dreptul la vot și acela de a-și alege genul în documentele oficiale. Un referendum din 2017 a înregistrat aproximativ 10.000 de persoane trans în Pakistan, deși grupurile din societatea civilă spun că numărul ar putea ajunge la 300.000 din populația de 220 de milioane de oameni. 

sinteza.org

Lasă un răspuns