Deputat PAS: Vom examina posibilitatea demiterii Procurorului General

pas POLITIC

Procuratura Generală se comportă de parcă ar fi o casă de avocatură, iar procutorul general reprezintă garantul libertăţii lui Veaceslav Platon. Sunt opiniile juriştilor Sergiu Litvinenco şi Cristina Ţărnă şi au fost exprimate în timpul unei emisiuni de la TV8. Potrivit celor doi, Veaceslav Platon va sta departe de Moldova până nu va exista claritate dacă procurorul-şef Alexandr Stoianoglo rămâne sau nu în funcţie, notează IPN.

După ce Procuratura Generală a menţionat, într-un comunicat de presă, că lui Veaceslav Platon nu i-a fost aplicată interdicţia de a părăsi Republica Moldova, iar acesta nu ar avea niciun interes să se eschiveze de la procedurile penale, vicepreşedintele PAS califică reacţia Procuraturii drept una vădit părtinitoare.

„Procuratura Generală se comportă ca un purtător de cuvânt al lui Platon, mesajul Procuraturii este unul jalnic, pare mai degrabă poziţia unei case de avocatură. Din punctul nostru de vedere, dacă un procuror general eliberează nestingherit hoţii, avem o problemă în capacitatea Procurorului General de a implementa reforma justiţiei”, a spus deputatul Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit juriştior, plecarea lui Platon din Republica Moldova ar fi fost influenţată de rezultatele alegerilor anticipate şi de declaraţiile unor actori politici, potrivit cărora Procurorul General ar trebui destituit.

„Faptul că Platon a plecat, indiferent dacă a evadat sau a plecat la odihnă, demonstrează că el îl vede pe Procurorul General ca pe un garant al libertăţii sale. În momentul în care Platon a văzut că nu mai există certitudinea că Procurorul General să rămână în funcţie, a plecat pentru a fi în siguranţă. El nu se va grăbi să revină în Republica Moldova până nu va şti sigur dacă PAS poate, ca forţă majoritară în Parlament, să forţeze destituirea Procurorului General”, a spus experta anticorupţie Cristina Ţărnă.

Deşi, potrivit legislaţiei, şeful Procuraturii Generale are un mandat de 7 ani, vicepreşedintele PAS spune că, în prezent, este examinată posibilitatea demiterii lui Stoianoglo.

„Vom analiza actualele prevederi legale, dacă vor fi carenţe în legislaţie, nu este exclus să intervenim. Eu înţeleg opiniile celor care vorbesc despre statul de drept şi independenţa Procuraturii, dar trebuie să pornim de la realităţile din Republica Moldova. De 30 de ani această ţară este furată, la 11 iulie oamenii au spus foarte clar că nu mai tolerează furturile, iar noi să mai răbdăm încă 6 ani până expiră mandatul lui Stoianoglo, cum toţi hoţii sunt eliberaţi din puşcărie?”, s-a întrebat Sergiu Litvinenco.

Acum două zile, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova. Potrivit avocatului acestuia, Platon s-ar afla în Cehia şi ar urma să se întoarcă în ţară peste 10 zile.

sinteza.org

Lasă un răspuns