Reacția CSM referitor la filarea unui judecător de la Curtea de Apel Chișinău

ACTUAL

La 17 iunie curent a fost publicat articolul „Interlopi reținuți de SIS în Chișinău. Ar fi filat un judecător de la Curtea de Apel, la indicațiile lui Platon”, pe portalul de știri deschide.md.  

Conform informaţiei din articol, se reţine că, cel puțin patru persoane, cu antecedente penale, au fost reținute de procurori și ofițerii Serviciului Informații și Securitate, după ce ar fi filat un judecător de la Curtea de Apel Chișinău, în gestiunea căruia se afla un dosar ce are tangență cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

În acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii consideră acţiunile persoanelor implicate în filajul judecătorului de la Curtea de Apel Chişinău inadmisibile, ilegale, ce pot fi calificate drept atentat asupra independenţei justiţiei.

Or, independenţa justiţiei este premisa statului de drept, ce constituie garanţia fundamentală a procesului echitabil, în cadrul căruia, judecătorul îşi exercită funcţia judiciară în mod independent, pe baza propriei aprecieri a faptelor şi în concordanţă cu spiritul legii, fără influenţe externe, sugestii, presiuni, ameninţări şi fără vreun amestec, direct sau indirect, indiferent de la cine ar proveni şi sub ce motiv. 

Subsecvent, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază activitatea desfăşurată de către organele de drept privind asigurarea respectării drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei şi ale societăţii.

sinteza.org

Lasă un răspuns