Peste 1000 tone de deșeuri, descoperite în Portul Murfatlar de către polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă

EXTERNE

Șlepuri cu peste 1.000 tone de deșeuri, descoperite în Portul Murfatlar. Peste 3.000 tone de deşeuri, oprite să intre în România, de la începutul anului. Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii Naționale de Mediu au depistat două șlepuri cu motor ce transportau peste 1000 de tone de deșeuri.

Descoperirea a fost făcută în urma unor activități informativ-operative desfăşurate de catre polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța. Acestia s-au deplasat în Portul Murfatlar unde au efectuat un control asupra mărfurilor transportate cu două șlepuri motor, sub pavilion România.

Acestea transportau 1.060 de tone mărfuri declarate ca deșeuri metalice provenite din Bulgaria și urmau să fie descărcate în Portul Constanța, pentru o firmă de pe raza municipiului București care efectua activități de import în România.

În urma verificării documentelor, s-a constatat că acestea sunt întocmite neconform, fiind declarate mai multe coduri de deșeuri feroase. Verificările au fost realizate şi fizic asupra compartimentelor marfă, fiind descoperit faptul că, pe lângă tipurile de deşeuri înscrise în acte, erau amestecate şi deșeuri de plastic, ambalaje carton, cauciuc, ebonită, deșeuri electrice, motoare cu ardere internă ce conțin lubrifianți și uleiuri, filtre ulei folosite, acumulatori – baterii, piese auto cu componente din cauciuc. Comisarii Gărzii de Mediu Constanţa au luat măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României a mărfii şi returnării acesteia la expeditor, în Bulgaria, deoarece transporturile erau deșeuri neconforme.

De la începutul anului și până în prezent au fost identificate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu autorităţile competente din judeţul Constanţa, 23 de astfel de cazuri, fiind descoperite, în total peste 2.000 tone de deşeuri, în Portul Constanţa, dar şi la Vama Veche si Negru Vodă. În Portul Constanţa Sud Agigea s-au descoperit aproximativ 1.900 tone deşeuri, iar Portul Murfatlar – 1.000 tone. La punctele de frontieră terestre au fost identificate 45 de tone la Negru Vodă, iar la Vama Veche alte 100 de tone.

În toate cazurile, după finalizarea activităţii de control, marfa a fost reintrodusă în containere şi returnată societăţilor comerciale expeditoare.

sinteza.org

Lasă un răspuns