Peste 200 de hectare din municipiul Chișinău sunt afectate de ambrozie

ambrozie e1533804635656 1280x720 1 ACTUAL

Întreprinderea Municipală „Asociația de gospodărie Spații Verzi” a întocmit harta zonelor din capitală în care crește ambrozia, cea mai afectată zonă fiind cartierul Ciocana, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, întreprinderea a publicat o hartă a municipiului Chișinău în care sunt prezentate 122 de locații în care este prezentă ambrozia, suprafață totală de răspândire a acestei plante fiind de 208 hectare. Cea mai mare suprafață cu ambrozie este la Ciocana, 43,26%, iar cel mai puțin afectat este sectorul Centru, cu doar 5,02% din totalul de hectare.

Potrivit experților, această hartă va fi utilizată atât pentru ghidarea activităților de salubrizare care vor fi implementate, cât și pentru informarea cetățenilor alergici la această plantă, spre evitarea zonelor.

În cadrul ședinței de luni a serviciilor primăriei, reprezentantul de la Spații Verzi a menționat că au început deja lucrările de tăiere a plantei, care acum se află în fază incipientă și este mai puțin nocivă pentru chișinăuieni.

Guvernul Republicii Moldova a adoptat un regulament privind combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei. Documentul prevede ca lucrările de salubrizare să fie efectuate în fiecare an, până în data de 30 mai. În același timp, potrivit regulamentului, fiecare locuitor al municipiului Chișinău are obligația de a tăia planta de ambrozie prezentă pe terenul propriu. Persoanele care nu vor respecta acest regulament pot fi sancționate cu amendă de la 600 la 1500 de lei pentru persoane fizice și de la 3000 la 6000 de lei pentru persoane juridice.

sinteza.org

Lasă un răspuns