Domnica Manole nu se mulțumește cu salariul de 45 000 de lei. Vrea mai mulți bani și mandat de 9 ani

ACTUAL

Președinta Curții Constituționale crede că mandatul judecătorilor Înaltei Curți ar trebui extins. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu oferit publicației franceze Lettre de l’Est. Totodată, Domnica Manole consideră că funcționarii și magistrații Curții au salarii prea mici, relatează Agora

„În primul rând, cred că ar trebui extins mandatul judecătorilor constituționali de la șase ani la nouă, cu imposibilitatea de a deține un al doilea mandat. Deși, în mod tradițional, mandatul pe viață – cum este cel al judecătorilor Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii – este asociat cu o mai mare independență, mandatul de nouă ani ar atenua impresia judecătorului constituțional că i se sfârșește mandatul, deși abia și-a încheiat perioada de „acomodare” la Curte”, a declarat Domnica Manole. 

Președinta Curții Constituționale s-a referit și la salarizarea insuficientă a angajaților Înaltei Curți. 

„O altă problemă din perspectiva independenței funcționale a Curții o constituie salarizarea insuficientă a funcționarilor și a judecătorilor ei, prin raportare la, cel puțin, omologii lor din statele vecine Republicii Moldova. Cred că aici este loc de mai bine și reiterez că am întreprins măsuri în această direcție, semnalându-le problema factorilor de decizie de la nivel parlamentar și guvernamental”, a declarat președinta Curții Constituționale. 

Potrivit Constituției Republicii Moldova, Curtea Constituţională se compune din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătorii Curții Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia.

sinteza.org

Lasă un răspuns