De ce dieta ketogenică le face rău unora? Lipsa energiei, printre neplăcerile date de regim

keto diet SĂNĂTATE

Dieta Keto este una dintre cele mai populare printre cei care îşi doresc să slăbească. S-a dovedit a fi prea restricitivă pentru unii, iar altora le-a dat probleme de sănătate serioase.

Acest tip de regim de slăbit presupune consumarea de alimente bogate în grăsimi şi o reducere a aportului de carbohidraţi, între 20 şi 50 de grame pe zi. Pentru a respecta regulile impuse de dieta ketogenică, cei care ţin regimul nu mănâncă alimente care conţin carbohidraţi, ca pastele, pâinea, pastele, cartofii sau orezul, şi evită fructele, leguminoase şi amidonoasele. Vezi în cele ce urmează ce efecte are reducerea aportului de carbohidraţi!

Ce părere au experţii?

Scopul dietei ketogenice este acela de a scădea aportul de carbohidraţi pentru a-i permite corpului să ardă grăsimile pentru a obţine energie, în loc de a folosi glucoza. Mulţi experţi în sănătate susţin că scăderea în greutate care poate apărea în perioada în care este urmată dieta ketogenică se explică de fapt printr-un deficit caloric. Consumând mai puţine alimente care îţi dau energie decât ai nevoie în general poate conduce la un dezechilibru. De aceea, nu este recomandată persoanelor care fac sport, deoarece organismul are nevoie de carbohidraţi pentru a produce energie.

Un alt aspect asupra căruia experţii atrag atenţia este acela că dieta ketogenică poate duce la carenţe nutriţionale atunci când este ţinută pe termen lung. Cei mai mulţi nu reuşesc s-o urmeze pentru o perioadă lungă de timp, pentru că ajung să se simtă lipsiţi de energie, cu toate că vor slăbi destul de mult în primă fază.

Unii dintre cei care au urmat acest regim au ajuns să dea semne de răceală sau de gripă, precum dureri de cap intense, ceea ce i-a făcut să renunţe la ea. Alţii au descoperit că această dietă este prea restrictivă, mai ales pentru cineva diagnosticat sindrom de oboseală cronică sau cu fibromialgie.

Din ce cauză unii s-au simţit excesiv de obosiţi?

După o lună de dietă ketogenică, cei mai mulţi care doreau să slăbească au renunţat, pentru că se simţeau prea obosiţi. Această oboseală este urmarea procesului metabolic numit cetoză, care constăîn folosirea grăsimilor pentru a produce energie, în locul zaharurilor. Energia obţinută astfel nu a fost suficientă pentru unele persoane pentru a-şi realiza activităţile cotidiene, mai ales dacă erau foarte active.

sinteza.org

Lasă un răspuns