Bolile la care bărbații sunt mai predispuși decât femeile

bolile la care barbatii sunt mai predispusi decat femeile SĂNĂTATE

Bărbații sunt mai puțin conștiincioși atunci când vine vorba de propria sănătate, în comparație cu femeile. Acest lucru nu îi scutește, însă, de afecțiuni și este important de știut că există atât o serie de boli specifică bărbaților, dar și unele la care sunt mai predispuși decât femeile.

Afecțiunile cardiace

Bolile cardiace, în general, sunt mai frecvente la bărbați decât la femei, iar cele mai des întâlnite forme de afecțiuni cardiovasculare în rândul bărbaților sunt angina pectorală, infarctul și aritmia. Motivele concrete pentru care bărbații sunt mai predispuși la boli de inimă nu se cunosc, însă există o serie de factori de risc asociați cu afecțiunile cardiovasculare, și anume disfuncția erectilă, nivelul scăzut de testosteron și stresul, potrivit doc.ro.

Angina pectorală apare în urma formării depozitelor de colesterol pe interiorul arterelor, ceea ce le face să se îngusteze în diametru, iar îngustarea arterelor este cea care cauzează angina pectorală. Simptomele acestei afecțiuni sunt: durere în piept care se resimte în braț sau în maxilar, dificultăți de respirație, bufeuri, indigestie și stare de greață. Unul dintre motivele pentru care bărbații sunt mai predispuși la angină pectorală este predispoziția lor genetică pentru acumulare de grăsime viscerală, adică pe pereții vaselor de sânge/arterelor și pe organele interne.

Infarctul, denumit și atac de cord, este, din nou, o boală des întâlnită la bărbați, care apare atunci când se întrerupe fluxul sanguin la nivelul cordului. Factorii de risc în cazul infarctului sunt: diabetul, obezitatea, fumatul și nivelul crescut de colesterol din sânge.

Diabet

Este o afecțiune cronică ce apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu reușește să folosească insulina produsă, în condiții normale. Insulina este un hormon esențial pentru metabolizarea zahărului în energie, în organism. Bărbații cu vârste peste 40 de ani au un risc mai mare de dezvoltare a acestei boli, în special din cauza unei alimentații incorecte pe parcursul vieții.

Cancerul

Cancerul colonorectal – deși nu se cunoaște, încă, o cauză concretă a apariției cancerul colonorectal, s-a constatat că bărbații trecuți de 50 de ani, care au în familie cazuri de cancer, sunt mai predispuși la această boală. Totodată, o alimentație bogată în grăsimi și săracă în fibre, alături de consumul excesiv de alcool și cel de tutun reprezintă factori de risc majori pentru dezvoltarea cancerului de colon.

Cancerul prostatic este o altă afecțiune tumorală la care sunt predispuși, în special, bărbații. Problemele apar atunci când celulele normale încep să se multiplice rapid, determinând inflamarea prostatei. Bărbații în vârstă (peste 65 de ani) sunt mai expuși riscului de cancer prostatic. Această afecțiune este deosebit de gravă, astfel încât 1 din 30 de bărbați moare din cauza cancerului la proastată. Prin urmare, consultul anual al prostatei, mai ales după vârsta de 60 de ani, este absolut necesar.

Cancerul la plămâni este a treia formă de cancer întâlnită în rândul bărbaților și este, cel mai adesea, cauzată de consumul de tutun. Așadar, fumatul este cauza principală a peste 90% din cazurile de cancer la plămâni.

La ce boli poate duce alcoolismul

Alcoolismul – statistic vorbind, bărbații au o predispoziție mai mare spre alcoolism față de femei. Potrivit specialiștilor, alcoolismul este, în aceeași măsură, o afecțiune fizică și una de natură psihică. Factorii de risc, atunci când vine vorba despre alcoolism, sunt istoricul de boală în familie, stresul, stima de sine scăzută, depresia și/sau anxietatea generalizată.

Alcoolismul aduce cu sine o serie de boli precum: ciroza hepatică, cancerul bucal, cancerul de colon și anemia.

Boala Alzheimer

Este o afecțiune degenerativă a creierului, la care bărbații sunt predispuși. Din păcate, nu se cunosc cauzele acestei boli, dar, aparent, fumatul, tensiunea arterială crescută, colesterolul mărit și diabetul favorizează apariția bolii Alzheimer.

Hernia inghinală

Apare atât la femei, cât și la bărbați, însă, statistic vorbind, cei din urmă sunt mult mai predispuși la această boală. Hernia inghinală apare în momentul în care o parte din intestin, vezică sau țesut gras pătrunde în canalul inghinal, printr-o perforație în peretele abdominal. Acest tip de hernie este cel mai ușor de identificat de către pacient, pentru că se manifestă printr-o umflătură pregnantă pe stinghia piciorului sau în zona inghinală. Bărbații peste 50 de ani prezintă un risc mai mare pentru hernia inghinală, în special din cauza sedentarismului, care duce la slăbirea rezistenței peretelui abdominal.

Criptorhidia sau testiculul necoborât

Este o afecțiune masculină des întâlnită și are drept cauză o anomalie genitală. În prezent, peste 5% dintre bebelușii de sex masculin au această patologie. Se cunosc două cauze ale criptorhidiei, și anume nașterea prematură și greutatea mai mică de limita normală la nou-născut. Netratată, criptorhidia poate duce la diverse complicații care pot afecta calitatea vieții pacientului, printre care și creșterea riscului de infertilitate.

sinteza.org

Lasă un răspuns